Lia Olguța Vasilescu, atac la adresa ISU și IPJ Dolj

Date:

Lia Olguța Vasilescu s-a declarat surprinsă de amenda primită de la IPJ Dolj, în urma accidentelor petrecute în Bănie, miercuri dimineața. Primarul municipiului Craiova susține că autoritățile locale nu au putut să gestioneze situația delicată cauzată de vreme, pentru că ISU Dolj nu a comunicat la timp alerta pentru depunere de polei. Totodată, edilul consideră că amenda primită de Primărie este cauzată tot de ISU Dolj. Primarul acuza și IPJ Dolj că nu ar fi trimis echipaje în stradă care sa asigure o bună desfășurare a traficului, iar în acest sens a formulat o scrisoare deschisă către Lucian Nicolae Bode, Ministrul Afacerilor Interne, căruia îi cere să facă o analiză obiectivă a situației.

Scrisoarea deschisă a primarului Craiovei:

Către: Ministerul Afacerilor Interne În atenția domnului Lucian Nicolae Bode, Ministrul Afacerilor Interne

SCRISOARE DESCHISĂ Cu privire la întârzierea transmiterii alertelor meteo către Primăria Craiova

Domnule Ministru,

Vă supun atenției o situație cu care ne-am confruntat în noaptea de 12 ianuarie 2022, apărută ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către angajații de la ISU Dolj.

Așa cum știți, legislația română nu mai prevede posibilitatea plătirii orelor de așteptare pentru utilajele de deszăpezire, motiv pentru instituțiile care au ca sarcină deszăpezirea drumurilor publice să fie în totalitate dependente de avertizările meteo.

Având în vedere că în noaptea de 12 ianuarie 2022 s-a știut, cel puțin de la ora 2.45, de alerta pentru depunere de polei, așa cum reiese din informarea transmisă de ANM către ISU Dolj, primarii din județul Dolj ar fi trebuit să primească această avertizare în cel mai scurt timp posibil. Numai că ISU Dolj a transmis-o către Unitățile Administrativ Teritoriale abia la ora 6.59, în condițiile în care, la acea oră, traficul rutier era deja în plină desfășurare.

Primăria Craiova a instituit un serviciu de permanență format din două echipaje, care să acționeze în cazuri de necesitate, la orice oră din zi și din noapte, așa cum s-a și acționat, de altfel, în timpul nopții de 12 ianuarie. Acestea au intervenit și au împrăștiat peste 30 de tone de material antiderapant până la ora 7 dimineața, când a ajuns și avertizarea meteo la Primăria Craiova și am putut solicita firmelor care efectuează deszăpezirea suplimentarea numărului de utilaje și a numărului de lucrători care să acționeze și pe trotuare.

În cursul dimineții de miercuri, 12 ianuarie, au avut loc mai multe accidente de circulație pe raza municipiului Craiova, dar niciunul nu a avut ca motiv depunerea de polei, așa cum reiese și din comunicatele de presă emise de IPJ Dolj. Cu toate că starea drumurilor principale și a celor în pantă a fost asigurată pe timpul nopții, chiar și în ciuda faptului că Primăria Craiova nu a primit nicio avertizare meteo, IPJ Dolj a considerat oportun să amendeze Municipalitatea cu 7.000 lei pentru că nu a luat măsurile necesare pentru menținerea drumurilor în stare bună. Acest lucru l-am aflat din presă, pentru că nu ne-a parvenit oficial nicio înștiințare până în acest moment, ceea ce arată modul de relaționare între instituțiile statului.

Aș dori să vă atrag atenția că am solicitat de nenumărate ori către IPJ Dolj prezența în stradă a lucrătorilor de poliție de la serviciul circulație, mai ales în situații precum cea expusă mai sus. De fiecare dată, ni s-a răspuns că sunt echipaje în stradă, dar, de fapt, nimeni nu le-a văzut.

Înțelegem că fiecare instituție a statului trebuie să-și facă datoria, motiv pentru care vă învederăm că trebuie să luați măsuri față de ISU Dolj, care, prin nerespectarea procedurilor și atribuțiilor de serviciu, a împiedicat o altă instituție să acționeze cu celeritate într-o situație de criză, iar o altă instituție din subordinea dumneavoastră ne-a sancționat cu amendă din acest motiv.

În speranța unei analize obiective a situației, vă asigur de toată considerația mea.

Lia-Olguța Vasilescu Primarul Municipiului Craiova”

ISU Dolj va verifica dacă cele sesizate se confirmă. Am încercat sa obținem un punct de vedere și de la Prefectura Dolj, însă din motive tehnice nu am putut stabili o legătură. Un punct de vedere cu privire la acuzațiile aduse de primarul Craiovei așteptăm și de la IPJ Dolj. Vom reveni cu informații.

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente

Rolul iodurii de potasiu și cum poate fi obținută în cabinetele medicilor craioveni

Odată cu recomandările făcute de ministrul Rafila în privința...

A început reabilitarea termică din Craiova

A început reabilitarea termică a primelor 400 de apartamente...

Penitenciarul Craiova. Expoziție de obiecte artizanale și decorative

Șase femei private de libertate s-au implicat în confecționarea...