Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, marcată de ISU Mehedinți

Publicat

pe

În fiecare an, la data de 13 octombrie este marcată „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale – inclusiv prevenirea acestora, atenuarea efectelor şi nu în ultimul rând pregătirea pentru intervenţie.
Cu această ocazie, pompierii mehedințeni au organizat o acţiune de informare şi educare preventivă la Școala Gimnazială Gruia, unde au desfăşurat lecţii deschise, dar şi exerciţii de alarmare în cazul producerii unui cutremur.
În scopul creșterii nivelului de siguranță în rândul cetățenilor, pompierii mehedințeni desfăşoară permanent activităţi menite să conştientizeze şi să sensibilizeze populaţia, dar şi să o pregătească pentru a acţiona eficient în momentul producerii unor situaţii de urgenţă.
Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului ce trebuie adoptat în funcţie de manifestarea acestora. Judeţul Mehedinţi este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce: inundaţii, cutremure, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, îngheţ, furtuni, viscol). Statisticile arată că, în ultimul deceniu, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au crescut, atât în intensitate, cât şi ca frecvenţă.
Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti, dar şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată. Cunoașterea riscurilor generatoare de situații de urgență, dar și a regulilor și măsurilor ce trebuie respectate înainte, pe timpul sau după producerea unor situații de urgență generate de manifestarea lor, sunt esențiale în lupta pentru supraviețuire.
Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă, rolul său fiind unul major, având sarcina de a manifesta responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător, prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor venite din partea instituţiilor abilitate.

Compartimentul Informare și Relații Publice – ISU Mehedinți

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021. Toate drepturile rezervate.