duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

România începe să facă a treia doză de vaccin anti COVID

Din luna octombrie și în România se va administra cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19, după ce vor veni recomandările Agenției Europene a Medicamentului, a declarat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului de vaccinare.

A treia doză va fi administrată în cazul vaccinurilor ARN mesager, respectiv Pfizer și Moderna.

Autoritățile au stabilit două variante pentru administrare, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, a treia doză de vaccin anti COVID-19 va fi inclusă în schema inițială de vaccinare a persoanelor imunodeprimate.

Pe de o parte vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fie dobândită, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate. De asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul      primei scheme de vaccinare, în loc de două doze, care se recomandă la acest moment.

De la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în aceste grupe de risc, de imunodepresie, vor primi 3 doze de vaccin, în loc de două doze la schema inițială.

De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster care se efectuează la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare și care de asemenea se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, vârstnice, persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice”, a spus Gheorghiță.

În cazul celorlalte categorii de persoane vulnerabile a treia doză se va face la șase luni de la administrarea celei de-a doua.

”Ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane care au primit schema inițială de vaccinare. Sunt discuții și evaluări ale datelor științifice, atât la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. După ce vom avea aceste recomandări, vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordări.

Pentru începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale ale grupului de experți de la Agenția Europeană a Medicamentului, precum și de la Centrul European de Control al Bolilor”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.

spot_img
spot_img

Politica