sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Nicolae Bădiță, legenda șahului oltean, s-a stins din viață

Profesorul Nicolae Bădiță, un maestru al șahului care și-a dedicat zeci de ani din viață pentru a-i învăța pe copii cum să performeze în sportul minții, s-a ridicat la cer. Anunțul trist a fost făcut de fiica acestuia, marți seara, după ce tatăl ei s-a stins din viață, alegând să joace șah în cer, alături de îngeri.

Nicolae Bădiță a murit la vârsta de 91 de ani și, deși a fost profesor de limba și literatura română, pasiunea pentru șah l-a transformat într-un maestru și mentor. Cu nici zece ani în urmă străbătea săptămânal zeci de kilometri, cu maşini de ocazie, venind de la Roşieni la Slatina doar pentru a-i învăţa pe copii şah.

Încă de pe vremea comunismului, profesorul Bădiță a pus localitatea Roşieni-Dobrun, din judeţul Olt, pe harta concursurilor importante de şah. Festivaluri și concursuri dedicate șahului au continuat, aproape neîntrerupt, vreme de peste 35 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Profesorul Bădiţă s-a dus să recite poezii şi să joace şah printre stele! Dumnezeu să te aibă în pază, Tată!”, este scurtul mesaj postat pe Facebook de fiica acestuia, Luminița David.

Nicolae Bădiță a început să joace șah în liceu, iar de atunci, dragostea pentru acest sport l-a făcut să împărtășească ale sale valoroase cunoșinșe cu copii și tineri din județul Olt. Cele mai multe ore de antrenament au fost desfășurate pe Esplanada municipiului Slatina, acolo când, până acum ceva timă, exista o tablă de șah cu piese imense. Ulterior, întâlnirile cu cei mici au fost găzduite de un local, acolo unde aceștia îl așteptau cu mare drag. În cele din urmă, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina i-a primit cu căldură pe profesorul Bădiță și învățăceii lui. Această instituţie a găzduit, de altfel, şi ultima ediţie a renumitului festival de şah la care profesorul Nicolae Bădiţă a luat parte. A fost un compromis pe care apropiaţii profesorului aproape că i l-au smuls, pentru că nu-şi imagina că festivalul ar putea avea loc altundeva decât la Roşieni, scrie adevarul.ro.

În comuna Roșieni toată lumea știe să joace șah datorită maestrului Nicolae Bădiță. Vestea trecerii în neființă a legendei a întristat întreaga comunitate locală și nu numai. Mesajul postat de fiica profesorului Bădiță pe pagina de Facebook a atras sute de comentarii în care oamenii și-au exprimat regretul și tristețea cu privire la  decesul acestuia. 

foto: adevarul.ro

spot_img
spot_img

Politica