sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Investiții de amploare la Aeroportul Craiova. Un nou terminal de pasageri, parcări moderne și centrale fotovoltaice

Aeroportul Internațional Craiova va beneficia de o extindere semnificativă în urma investiției de sute de milioane de lei, pregătită de Consiliul Județean Dolj.

Un nou terminal de pasageri, drumuri acces, parcări moderne, o centrală fotovoltaică sau o zonă specială de transfer pasageri sunt doar câteva dintre țintele propuse printr-un proiect care va fi depus spre finanțare pe fonduri europene.

Consilierii județeni au aprobat, joi, proiectul „Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova”, care va fi depus spre a obține finanțare în cadrul POIM 2014-2020. Este vorba despre un proiect cu o valoare de aproape 500 milioane lei. Consilierii au aprobat și cofinanțarea ce urmează a fi suportată de administrația județeană – aproximativ 80 milioane lei, bani care ar urma să fie asigurați printr-un împrumut.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Extinderea și modernizarea Aeroportului vine în contextul creșterii numărului de pasageri și a îndeplinirii cerințelor de siguranță și securitate privind traficul aerian.

„Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova este un demers esențial pentru dezvoltarea socio-economică a Regiunii Sud – Vest Oltenia, având în vedere că transportul aerian este o componentă de bază a economiei în regiune, generând creștere economică, noi locuri de muncă, îmbunătățirea calității vieții pentru populația din zona Olteniei. Aeroportul Internațional Craiova este unicul aeroport existent în Regiunea Sud-Vest Oltenia, deservind atât traficul de pasageri, cât și mișcările de aeronave în toată regiunea, aeroporturile cele mai apropiate fiind situate la distanțe de 250 – 350 km, respectiv de 3-5 ore ca accesibilitate în timp, pe căi rutiere sau feroviare. De altfel Aeroportul Internațional Craiova poate deservi o populaţie totală de cca. 3.000.000 locuitori, respectiv Regiunea Sud-Vest cât și zonele transfrontaliere limitrofe – Districtele Vidin și Montana din nord-vestul Bulgariei și cele din sud-estul Serbiei şi Muntenegrului: Zajecar şi Bor. (…)

Datorită creșterii traficului internațional de pasageri și a noilor reglementări aeronautice europene, inclusiv Regulamentul nr.139 (UE) al Comisiei, se impune realizarea unei investiții, având ca rezultat asimilarea creșterii traficului aerian de pasageri și a creșterii numărului de mișcări pe suprafața de mișcare aeroportuară și îndeplinirea cerințelor de siguranță și securitate pe Aeroportul Internațional Craiova. Din studiile realizate rezultă că atât actualul terminal de pasageri cât și elemente ale infrastructurii de mișcare vor deveni insuficiente pentru preluarea creșterii traficului de pasageri și aeronave prognozate”, potrivit administrației județene.

Extinderea Aeroportului, proiectul cel mai scump depus de CJ Dolj

„Cel mai mare proiect depus pe fonduri europene de Consiliul Județean Dolj”, așa cum susține însuși președintele instituției, urmează să contribuie la o creștere economică semnificativă pentru județul Dolj și, implicit, la asigurarea bunăstării cetățenilor sau a turiștilor care vizitează zona ori se află în tranzit.

„Vorbim de cel mai mare proiect depus de Consiliul Județean ca și valoare, cu o perioadă de realizare de 25 de luni de la semnarea proiectului și îl vom depune pe Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient.

Ne dorim ca și rezultat final, pentru că vorbim despre o perioadă de dezvoltare până în 2046, să ajungem la un număr foarte mare de pasageri. Necesitatea investiției a fost în primul rând numărul crescut de pasageri, întrucât numai în 2019 putem vorbi de un număr de 520.000 de pasageri. Sunt puse 21 de obiecte de investiții, între care un nou terminal de pasageri, un term, amenajarea unui gard perimetral de siguranță, asigurarea suprafețelor de protecție sau o platformă de îmbarcare nouă.

Vrem să ajungem la o capacitate de 1.900.000 de pagaseri, cu un terminal cu o capacitate de peste 27.000 mp. Sunt indicatori pe care ni-i asumăm și pe care vrem să îi finalizăm”, a declarat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

Toate obiectivele vizate de proiect sunt: terminal de pasageri; parcare, drumuri de acces, centrală fotovoltaică; amenajarea suprafeței nivelate a benzii pistei și amenajarea ariei de siguranță (RESA); amenajarea suprafeței nivelate a benzii căii de rulare; asigurarea suprafețelor de protecție îngropate; gard perimetral de securitate; drumuri rutiere de acces și drumuri tehnologice; platforme antisuflu; puncte de acces și control; poziție izolată de parcare pentru aeronave aflate în situații de criză, acte de intervenție ilicită (platformă izolată) APRON 2; platformă de degivrare aeronave APRON 3; platformă de îmbarcare-debarcare APRON 4; cale de rulare Alfa (TWY A); cale de rulare Foxtrot (TWY F); platformă de întoarcere pe pistă; suprafața deservire echipamente handling; mijloace aeroportuare, echipamente și sisteme de control Securitate; centrală termică; post transformare; gospodărie de apă și incendiu; zonă de transfer pasageri.

Valoarea investiției este de 479.337.927,859 lei cu TVA, iar durata de implementare, 25 luni. Totodată, proiectul va beneficia de un ajutor rambursabil intern, împrumut contractat de Aeroportul Internațional Craiova.

Întocmirea proiectului a durat aproximativ doi ani de zile, munca asiduă urmând să fie transpusă în transformarea Aeroportului din Craiova într-unul care să se ridice la standarde cât mai înalte.

„Vreau să le mulțumesc foarte mult colegilor care au lucrat din greu la acest proiect și tuturor celor care se află în această echipă. Este foarte greu să ajungi la un punct final cu un astfel de proiect, mai ales în această perioadă când s-au schimbat foarte multe sume sau detalii. Urmează să depunem cererea de finanțare și să mergem în paralel și cu achiziția pentru că vom avea o licitație publică pentru construirea acestui aeroport.

Așa cum spuneam, este o investiție de 479 de milioane de lei, suma proiectului fiind asigurată în cea mai mare parte de fondurile europene. Apoi, aproximativ șase milioane de lei este sprijinul Consiliului Județean, iar restul vor fi din fondul propriu pentru care vom demara un credit în acest sens”, a adăugat Sorin Manda, directorul general al Aeroportului Internațional Craiova.

Din suma totală, valoarea eligibilă finanțării europene se ridică la suma de 400.280.498,15 lei. Pe de altă parte, valoarea totală neeligibilă, care se suportă de către R.A. Aeroportul Craiova, este stabilită în cuantum 79.057.429,71 lei, se compune din 3.353.449,07 lei, reprezentând cheltuielile aferente realizării parcării auto, amenajarea benzii PDA, precum și o parte din dotările aferente terminalului de pasageri și 75.703.980,64 lei, reprezentând TVA aferent tuturor tipurilor de cheltuieli, pe întreaga perioadă de implementare a proiectului.

Astfel, pentru asigurarea valorii neeligibile a proiectului de investiții a fost necesară contractarea unei finanțări rambursabile interne de către Aeroportul Internațional Craiova, în valoare de până la 75.000.000 lei. Împrumutul va avea o structură de garantare flexibilă, constând în garanție în Numele și Contul statului de până la 80% și o garanție cu veniturile proprii ale CJ Dolj de până la 25% din valoarea împrumutului.

spot_img
spot_img

Politica