joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Epidemiologii: Tinerii pot confunda ușor cu o răceală infecția cu tulpina Delta

Tinerii pot confunda ușor cu o răceală infecția cu tulpina indiană a coronavirusului, Delta, și astfel vor participa la evenimente sociale și riscă să răspândească boala, mai ales dacă nu sunt vaccinați, este avertismentul epidemiologului Octavian Jurma.

Potrivit acestuia, 35% din cele 42 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămâna sunt cu tulpina indiană Delta. 

„<Răcelile> de care se plâng tot mai mulți tineri pot fi de fapt infecții cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este așa comună. Tinerii pot confunda ușor o raceală cu infecția cu Delta și astfel vor participa la evenimente sociale și răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinați. Vaccinarea este în continuare cea mai eficientă metodă de protecție și prevenție împotriva tuturor variantelor, inlclusiv tulpina indiană (Delta)”, a spus medicul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Octavian Jurma subliniază și că „6 secvențieri pe zi la nivel național e o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică”.

„Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2) a depășit săptămâna trecută pragul de 100 de cazuri și 4 decese. 35% din cele 42 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămână sunt Delta. Merită doar să menționez că 6 secvențieri pe zi la nivel național e o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică. Doar Timișoara poate secvenția de 4-5 ori mai mult cu un minim de finanțare”, afirmă epidemiologul Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Tulpina Delta (indiana) a fost confirmată oficial în Romania încă din luna aprilie 2021, „dar se află deja în circulație comunitară și în creștere exponențială de la începutul lunii iunie. Chiar dacă tulpina Alpha (britanică) este în continuare dominantă, se află în retragere accelerată și va fi depășită de Delta în următoarele 1-3 săptămâni”, adaugă Octavian Jurma, potrivit hotnews.ro

Politica