vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proiectul NATALCARE, implementat în Craiova. 3.200 de gravide, așteptate pentru investigații

Un program de amploare în domeniul sănătății urmează să fie derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii.

Prin intermediul „NATALCARE-Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului”, 3.200 de femei însărcinate din regiunea Sud-Vest a Olteniei vor beneficia de servicii medicale de îngrijire prenatală, prin înființarea și funcționarea unui centru de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic, tratament și monitorizare pentru principalele patologii asociate sarcinii.

Mai multe detalii despre proiect au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă, organizată miercuri la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. La eveniment au fost prezenți  Laurențiu Ivanovici, manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, Silvia Burcea, coordonator partener, precum și conf.   univ.   dr.   Ștefania   Tudorache – manager proiect.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Acest proiect despre care vorbim astăzi este un parteneriat între Spitalul Clinic Județean Craiova și organizația non-guvernamentală Salvați Copiii, cu o experiență medicală vastă. Managerul acestui proiect din partea spitalului este doamna conferențiar universitar dr. Ștefania Tudorache. Prin implementarea acestui proiect ne dorim ca 3.200 de paciente gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia să beneficieze gratuit de servicii medicale prenatale. Din totalul gravidelor, 1.800 vor fi medii dezavantajate, grupuri vulnerabile.

În cadrul Spitalului Județean va fi organizat un centru de prevenție pentru depistare precoce, screening, diagnosticare și tratament”, potrivit managerului interimar SCJU Craiova, Laurențiu Ivanovici.

Aproape zece ani de parteneriat între SCJU Craiova și ONG-ul Salvați Copiii

Managerul partener din partea Asociației Salvați Copiii, Silvia Burcea, a tras un semnal de alarmă cu privire la procentul crescut al mamelor minore din România, cu precădere al celor din regiunea Sud-Vest Oltenia.

„Ne bucurăm să facem acest parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova în contextul în care țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile. Este un proiect binevenit, care sperăm să aducă un plus gravidelor din mediul rural.

În Sud-Vest Oltenia, rata mortalității infantile este de 6,6 la mie. Organizația Salvați Copiii deține o vastă experiență în ceea ce privește reducerea mortalității infantile. Încă din 2010 derulăm un proiect de dotare a maternităților, a secțiilor de neonatologie cu echipamente medicale pentru salvarea copiilor născuți prematur și dezvoltăm servicii medicale integrate în zonele defavorizate.

Cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova avem o vastă colaborare, încă din 2013 am dotat secția de neonatologie, iar, în total, în județul Dolj a adunat echipamente în valoare de 122.700 de euro.

În cadrul proiectului NATALCARE vom avea echipe de specialiști locali cu ajutorul cărora vom demara procese de informare, de educare, de conștientizare pentru gravide și în special pentru gravidele vulnerabile. Practic, vom facilita accesul acestora la serviciile de screening din cadrul Spitalului Județean și, de asemenea, vom monitoriza pe toată perioada sarcinii gravidele, astfel încât să ne asigurăm că duc până la capăt sarcina. Vom fi mereu în legătură cu medicii pentru a ne asigura că totul se desfășoară în regulă.

Vom stabili, de asemenea, parteneriatele locale cu primăriile și cabinetele de medicină de familie. Momentan, vizăm minim 30 de comunități rurale și ne vom extinde atât cât este nevoie în Sud-Vestul Olteniei, astfel încât 3.200 de gravide să beneficieze de serviciile din cadrul proiectului NATALCARE”, a completa Silvia Burcea, manager partener Salvați Copiii.

Doljul, cu mame minore într-un procent inacceptabil

Importanța prevenției și a diagnosticării precoce în cazul gravidelor, în special a celor care provin din medii dezavantajate, a fost subliniată și de managerul proiectului, conferențiar universitar doctor, Ștefania Tudorache.

„NATALCARE este un proiect mare, al cărui cel mai important obiectiv, așa cum s-a menționat, este creșterea numărului de persoane care au acces la programe de sănătate și servicii medicale care să facă prevenție, să depisteze precoce, să precizeze diagnosticul cât mai devreme și să facă tratamentul celor mai importante patologii asociate sarcinii.

Partenerul nostru este ONG-ul Salvați Copiii, un partener care are o expertiză deosebită în domeniul proiectului. Vom avea în vedere, în primul rând, grupurile vulnerabile. Știm că avem multe probleme, dar trebuie să le definim și să știm ce amploare au. Apoi, trebuie să facem un cadru conceptual ca să înțelegem ce factori produc problema, urmând să venim cu un program și o politică necesare ca să implementăm prevenția. La sfârșit, vom comunica efectele. Aici, am avut câteva deficite în trecut.

Totodată, am prevăzut forțe, medici și bani ca să organizăm campanii de informare și de educare.

Nu suntem la fel de rău precum eram în trecut, acum zece ani, însă este cunoscut faptul că avem un procent mare de femei cu vârstă foarte mică care devin mame sau adolescente ori chiar copii care devin mame. Avem mame minore într-un procent inacceptabil.

Deja s-a pus la punct achiziționarea unui ecograf cap de linie și un ecograf portabil, alături de patru monitoare. Ne propunem ca cel puțin 65% din ceea ce înrolăm să fie din grupuri defavorizate. Vom face servicii customizate, adaptate pe particularitățile fiecărui caz în funcție de cât de multe știm despre infecțiile care au precedat sarcina, ce tratamente a mai avut sau ce particularități a avut pacienta respectivă, cu atenție sporită pe pacientele care au mai trecut prin cezariană înainte.

Beneficiar este Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, iar partener, ONG-ul în care ne punem multe speranțe în ceea ce privește serviciile sociale, Salvați Copiii, o organizație care mie mi-a atras atenția în urmă cu mulți ani”, a spus Ștefania Tudorache, conferențiar universitar doctor.

Durata proiectului este de 33 de luni, acesta fiind finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară: Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Totodată, valoarea sa se ridică la suma de 11.804.996,72 lei.

Programul își propune să vină în sprijinul tuturor gravidelor din regiunea Sud-Vest Oltenia care, din lipsă de fonduri sau de informații, se supun riscului unei sarcini periculoase.

Centrul de prevenție, dedicat tuturor pacientelor în nevoie

Potrivit managerului de proiect, conferențiar universitar dr. Ștefania Tudorache, la nivelul județului Dolj 16% din pacientele gravide sunt minore, iar 13%  nu au împlinit nici măcar vârsta de 16 ani, vasta majoritate a acestora provenind din medii dezavantajate. Mai mult,  potrivit Institutului Național de Statistică (INS), județul Dolj se află pe locul 3 în ceea ce privește mamele adolescente minore.

De menționat totuși că, la o analiză mai clară a acestor cifre, un procent din ce în ce mai mic al mamelor minore abandonează copiii. Asta, după cum susțin reprezentanții SCJU Craiova, datorită consilierilor din cadrul serviciului de protecție a copilului care se ocupă de perioada post maternală.

Totodată, chiar dacă pe perioada proiectului întreaga achiziție va fi dedicată doar participanților, după, serviciile vor putea fi utilizate de orice pacientă care se adresează secțiilor de ginecologie.

În ceea ce privește selectarea viitoarelor mămici care să beneficieze de serviciile puse la dispoziție în cadrul proiectului, ONG-ul Salvați Copiii are datoria de a le identifica. În primă fază, cel puțin cele 1.800 de mămici vor fi înrolate și vor primi pachetul de „mediu vulnerabil”. Recrutarea pacientelor se va face cu specialiști locali, cu autorități, dispensare, precum și cu cabinetele de medicină de familie din comunitățile locale dezavantajate.

Astfel, gravidele vor fi aduse la centrul de screening din cadrul SCJU Craiova, acolo unde vor supuse sub atenția medicilor ginecologi care se vor ocupa în mod personalizat de fiecare caz.

Politica