sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O copilă de 11 ani din Vulpeni își plânge mama moartă în Italia. Familia nu are bani pentru repatriere

La doar 11 ani, o copilă din localitatea Vulpeni, Olt, și-a pierdut mama care lucra de ani de zile în Italia, cu forme legale. Decesul acesteia a fost unul subit, femeia suferind un infarct la data de 2 iulie.

Familia și apropiații au rămas mască la aflarea veștii, iar acum se chinuie să strângă aproape două mii de euro pentru a aduce acasă trupul neînsuflețit al femeii. Fiica Monicăi a postat un mesaj tulburător pe pagina sa de Facebook, dorindu-și să-și vadă mama pentru ultima dată.

„Eu nu te voi uita niciodată, mamă! Ştii, ar fi minunat să te repezi un pic la mine… nu doar pentru o clipă. Ce-ar fi dacă Dumnezeu te-ar lăsa cu noi măcar o clipă?!”, este doar o parte din mesajul fetei, potrivit adevarul.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe lângă șocul decesului, familia este îngrozită de faptul că nu are banii necesari pentru a o aduce pe Monica acasă. În ajutor le-a sărit o prietenă mai veche a femeii care se zbate atât în țară, cât și în Italia pentru a colecta banii.

„Mi-a fost milă de ea, de asta aş vrea să-i dau şi o mână de ajutor, aş fi vrut să o repatriez. S-a întâmplat vineri, la ora 9,00, din spusele unei nepoate a persoanei de care Monica avea grijă. Era 9 şi ceva, m-am trezit cu un telefon. Ea era o fată foarte respectuoasă, n-are nimic de-a face cu familia din care provenea. Să cad jos când mi-a spus că a murit. «Cum moartă, că eu am vorbit cu ea acum trei zile?! O aşteptam sâmbătă». Moartă, căzută, a zis că i s-a făcut rău… Bătrânul de care îngrijea are 12 nepoţi. Problema e că ei s-au dat la o parte, unul n-a zis să pună fiecare câte 50 euro. Nimic, zero!

Am căutat şi noi, am găsit undeva că 6.000 euro costă repatrierea. De unde să scoatem 6.000 euro? Am găsit pe altcineva cu 4.000 şi în final am găsit-o pe doamna Alina Cărăbuş cu 2.000 euro”, a spus Elena Hlinschi, prietena Monicăi.

Mai mult,  după apelul făcut pe Facebook, femeii i-a fost însă ştearsă postarea, fiind avertizată că i se va închide contul, motiv pentru care Elena a sesizat publicaţia românilor din Italia, Rotalianul, pentru a înştiinţa românii în ce cont pot face donaţii.

Potrivit spuselor femeii, sumele se strâng foarte greu, dezamăgirea Elenei fiind dată de faptul că românii nu dovedesc niciodată solidaritate.

„Noi câţi români suntem aici şi nu suntem capabili să ajutăm! Că nu se ştie, mâine poate joacă hora şi la noi. Nu ştiu, mi-e ruşine că mai sunt româncă. Naţie ca românii n-am văzut!”, a mai spus aceasta, conform sursei citate.

Pe de altă parte, femeia nu a găsit mai mult sprijin nici în ţară, deși a luat de mai multe ori legătură cu reprezentanții primăriei din localitatea natală a Monicăi.

„În ţară nu are nimeni cine. Am dat telefon la primărie, primăria, foarte pasivă, n-a vrut să se recomande cine este, a spus că să vorbească cu primarul. Le-am spus că eu sunt persoana care am avizat familia, asta sunt, am un buletin, şi italian, şi românesc, le dau ce date vor. «Doamnă, asta e legea, noi nu putem să dăm decât 2.000 lei la familie». Păi, la familie pentru ce? Că ăia sunt nişte dezorganizaţi, că ei au dus-o în pământ. Când venea data de 30, ei erau salvaţi. I-au supt sângele, ei au adus-o în situaţia asta”, a precizat femeia, bazându-se pe mărturisirile pe care Monica i le făcea despre viaţa grea pe care a dus-o în România.

Acum, nu rămâne de făcut decât ca suma necesară de bani să fie strânsă, astfel încât trupul Monicăi să fie adus în țară, iar rudele s-o conducă pe ultimul drum. Alături de familia îndurerată se află și avocatul Cosmin Caracaleanu, care susține că se va ocupa de toate formalitățile necesare înhumării. Mai mult, avocatul a spus că o va ajuta pe copilă din punct de vedere financiar până când familia își revine din această situație tragică.

„Eu mă ocup de absolut tot ce ţine de înmormântare. Mai sunt câteva sume de bani pe care vreau să le strâng, fata să ştie de fiecare bănuţ. Fata se duce în fiecare zi la părinţii mei, va mânca acolo, abonament îi voi plăti eu, haine… Acum, să vedem şi cei de la Protecţia Copilului ce soluţie au”, a spus Caracaleanu, se mai arată în sursa citată.

Astfel, prin intermediul publicaţiei românilor din Italia, Rotalianul, se realizează o strângere de fonduri încât costurile repatrierii trupului să poată fi acoperite.

„Haideţi să nu rămânem indiferenţi la strigătul de ajutor al acestui copil, care doreşte să-şi vadă mama pentru ultima dată. Trupul neînsufleţit se află la camera mortuară de la Sacile (Pordenone).

Suma repatrierii este de 2.000 de euro. Se poate dona pe cardul Postepay Evolution, cu numărul 5333 1710 5187 8201, cod fiscal RTRMRN56B68Z129E, pe numele Rotaru Mariana”, conform publicației din Italia.

foto: adevarul.ro

Politica