sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest cu excavatorul în centrul Craiovei. Motivul – containerele îngropate

Tensiune mare în fața Consiliului Județean Dolj după ce Administratorul firmei SC European Waste Technology (EWT) SRL, care construiește în Craiova platformele pentru containerele îngropate, amenință că va intra în greva foamei. Acesta a blocat luni după-amiaza strada din fața instituției cu mai multe utilaje, declarând că este total nemulțumit de modul în care Consiliul Județean a gestionat proiectul privind containerele îngropate. Reprezentanții administrației județene spun însă că firma cere, nejustificat, mai mulți bani.

Marius Croitoru susține că s-a întârziat mult prea mult cu amplasarea recipientelor din cauza lipsei de documentație necesară pentru autorizațiile de construcție.


La fața locului au ajuns mai multe echipaje de la Poliția Locală și cea Națională, încercând să deblocheze strada și să-l calmeze pe Croitoru. Patronul a refuzat însă să meargă la secția de poliție, insistând, încă o dată, cu greva foamei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ne aflăm din nou în pragul de a prelungi contractul. Plătim cu peste o mie de euro containerul mai scump. Și noi și Consiliul Județean am făcut două consultări către Direcția de achiziții publice, am primit răspunsuri, am demonstrat cu facturi că noi le plătim mai scumpe, conform instrucțiunii ANAF nr. 2, întrucât nu s-a prelungit din cauza noastră. Trebuie ca CJ Dolj să ne plătească costurile de achiziție. N-au luat nicio măsură.
Sunt criticat peste tot. Sunt în greva foamei, vă rog, nu mă faceți să mă așez aici pe jos. Este o grevă spontană, de ce mutați mașinile de aici? Am anunțat înainte de a începe greva și Poliția Locală, dar până să aduc mașinile, am anunțat că o să facem o grevă spontană aici.
Mă aflu pe partea carosabilă pentru că sunt în grevă. Nu mi se acordă atenție în alt mod”, a declarat Marius Croitoru.


Văzând că poliția intervine pentru înlăturarea utilajelor de pe carosabil, patronul SC European Waste Technology (EWT) SRL le-a solicitat angajaților să meargă spre lucrarea începută în partea laterală a părculețului din fața Prefecturii Dolj, English Park.
Totodată, le-a atras atenția oamenilor legii privind ambuteiajele create în zonele în care firma lucrează, la care nu intervine nimeni.


„Toată lumea să meargă la locația de dinainte, avem echipaje și autorizație de construire. Dacă vreți să ne batem joc, ne batem joc. Veniți să fluidizați circulația când lucrăm noi. Pe mine nu mă ascultă nimeni. Vă solicit să veniți să fluidizați circulația, având obligația Consiliului Județean să dea cale de acces și să lucrez cu utilajele. Avem autorizație de la Poliția Locală, vrem să lucrăm”, a mai spus Croitoru.


De asemenea, constructorul are și un proces pe rol cu Consiliul Județean Dolj intentat recent, ieri (n.r. – luni) fiind termen la instanță. Acesta a fost amânat după ce administrația județeană a mai depus documente.
Constructorul vrea actualizarea prețurilor și cere de la Consiliul Județean Dolj sute de mii de euro pentru lucrări suplimentare despre care administrația județeană spune că nu erau prevăzute în contract și nu știe dacă ar fi necesare. De menționat, că firma care se ocupă în aceste momente de platformele cu containere îngropate s-a prezentat la licitație în 2017 cu o ofertă de 63% din valoarea totală a contractului, drept urmare, o ofertă mult subevaluată, dar cu care a reușit să câștige licitația.

Tot reprezentanții administrației județene spun că firma ar mai avea de făcut aproape 150 de platforme cu containere îngropate. Pentru 78 dintre acestea a primit toate autorizațiile necesare construirii lor încă din 18 mai, însă de atunci, constructorul nu a mai făcut nimic și ar mai avea de obținut autorizație pentru restul platformelor. Termenul de finalizare a lucrărilor, după patru prelungiri, este 22 iulie 2021.


La aproximativ o oră de la agitația creată în fața Consiliului Județean Dolj, a apărut și reacția președintelui instituției.

„Prezența utilajelor SC European Waste Technology în fața Palatului Administrativ reprezintă o încercare de manipulare a opiniei publice și de intimidare a administrației județene.
Reprezentanții companiei profită de pe urma atenției pe care craiovenii o oferă procesului de realizare a platformelor containerelor îngropate și încearcă să ofere o imagine denaturată a relației dintre constructor și Consiliul Județean Dolj. Scopul final al acestui demers îl reprezintă obținerea unor sume mai mari din partea autorității publice pentru lucrările care se desfășoară în acest moment în Craiova.
În realitate, cererea de majorare a valorii lucrărilor se află în instanță, ca urmare a unui demers pe care SC European Waste Technology l-a inițiat împotriva Consiliului Județean Dolj, iar litigiul comercial este în curs de soluționare”, a spus Cosmin Vasile.


Mai mult, potrivit președintelui Consiliului Județean Dolj, termenii contractului, finanțat cu fonduri europene, nu pot fi modificați. Contractul este în derulare, întemeiat în baza unor clauze stricte.


„Autoritatea publică nu poate modifica termenii contractului aflat în desfășurare, contract pe care compania constructoare și l-a asumat la momentul semnării, în lipsa unei decizii judecătorești. Investiția se realizează din fonduri europene obținute în baza unor condiții stricte, de la care autoritatea publică nu se poate abate. Banii publici nu pot fi utilizați discreționar.
Totodată, subliniez faptul că toate compartimentele Consiliului Județean Dolj implicate în desfășurarea acestui proiect au oferit sprijin și au întreprins toate demersurile necesare pentru buna desfășurare a contractului. Specialiștii noștri au întocmit la timp toate documentațiile necesare și au acționat cu celeritate de fiecare dată când au existat solicitări din partea constructorului.
Acțiunea de astăzi este una împotriva legii și a intereselor publice. Suntem convinși că instituțiile abilitate vor lua măsuri în consecință”, a completat Cosmin Vasile.


De altfel, înainte de a protesta, constructorul a avut o întâlnire cu vicepreședintele CJ Dolj, Mihai Neațu. „Fiecare este răspunzător pentru acțiunile sale””, a spus Neațu cu referire la protestul constructorului.


Acțiunea patronului SC European Waste Technology, Marius Croitoru, s-a încheiat cu un dosar penal deschis de oamenii legii sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice.


„Polițiști din cadrul Biroului Rutier Craiova au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Nicolaescu Plopşor, din Craiova, mai multe utilaje blochează circulaţia.

La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit faptul că administratorul unei societăți comerciale ar fi dispus angajaților să blocheze cu utilajele societăţii strada Nicolaescu Plopşor de la intersecția cu strada Olteț până la intersecția cu strada A. I. Cuza.

Poliţiştii Biroului Rutier Craiova au intervenit pentru fluidizarea circulației rutiere, iar ulterior strada a fost deblocată, circulaţia vehiculelor desfășurându-se în condiții normale”, transmit reprezentanții IPJ Dolj.


Polițiștii craioveni continuă cercetările, urmând ca la finalizarea acestora să fie propusă soluție prin unitatea de parchet competentă.

Politica