vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Interimatul la conducerea spitalelor, limitat la un singur mandat de 6 luni

Interimatul la conducerea spitalelor ar urma să fie limitat la un singur mandat, cu durata de 6 luni, prevede un proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, inițiat de deputatul USR Adrian Wiener, medic și fost manager al Spitalului Județean Arad.

„Interimatul la conducerea unei instituții publice ar trebui să fie o situație temporară, excepțională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcției. Din păcate, menținerea și perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situații se menține controlul politic direct prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de ‘pixul politic’. Conform unor estimări, majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri și comitete directoare interimare”, spune Adrian Wiener.

Regula va fi valabilă și pentru membrii Comitetului director, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Această stare de fapt exclude selecția competitivă, prin concurs, a conducerii spitalelor. De asemenea, în multe situații, perpetuarea stării de interimat are ca rezultat limitarea demersului managerial la activitatea curentă a spitalului, fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung și fără asumarea unor indicatori de performanță care presupun intervenții semnificative, cu impact de durată. Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituțiilor publice este premisa corupției”, adaugă inițiatorul proiectului de lege.

Adrian Wiener spune că această inițiativă legislativă a pornit de la o petiție inițiată de Declic, semnată de zeci de mii de români.

Politica