sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Din suflet pentru suflet. Încrederea în sine, redată cu ajutorul gesturilor umanitare

Lupta cu boala este de cele mai multe ori susținută de psihic, iar un psihic puternic se menține greu, mai ales în cazul bolilor foarte grave. Din acest motiv, noi, cei din jur, putem să-i ajutăm pe cei împovărați cu un destin mai puțin fericit, încercând să le redăm încrederea în sine.

Boli precum cancerul, care pune viața pacientului într-o balanță incertă, se dezvoltă din ce în ce mai ușor în organism, ducând adesea la un final tragic. Pe perioada tratamentului, în rândul pacienților survin diverse schimbări, inclusiv de ordin fizic, precum căderea părului. Femeile sunt cele mai afectate din această cauză, motiv pentru care trebuie sprijinite. Încrederea în ele nu trebuie să dispară niciodată și nici puterea de a învinge boala.

Există astfel fundații sau ONG-uri, formate din oameni cu inimă mare, dornici să-i ajute pe cei bolnavi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am stat de vorbă cu Mihaela Bălă, actualul coordonator al proiectului Oncohelp, derulat de ani buni în Craiova de studenții Facultății de Medicină din Craiova.

Proiectul își propune să strângă bani pentru achiziționarea de peruci ce ajung la fetele și femeile bolnave de cancer, rămase fără păr din cauza chimioterapiei. Pe lângă eforturile depuse pentru cumpărarea perucilor, Oncohelp vizează și procurarea medicamentelor necesare în tratamentul împotriva cancerului.

Mihaela este studentă în anul III la Facultatea de Medicină de la noi din oraș și mărturisește că voluntariatul este parte din ea. Mai mult, tânăra și-a asumat responsabilitatea coordonării proiectului Oncohelp tocmai pentru a da o mână de ajutor fetelor de vârsta ei, mai puțin norocoase.

„Sunt studentă în anul III la Facultatea de Medicină din Craiova. În școala generală am început sa fac voluntariat și de atunci am activat ca voluntar în mai multe ONG-uri din Craiova. Din anul I sunt voluntar activ în cadrul Societății Studenților Medicinisti din Craiova. Voluntariatul este o parte din mine, una din activitățile preferate de a petrece timpul liber. 

Proiectul Oncohelp este un proiect vechi în cadrul Societății Studenților Mediciniști din Craiova, coordonat de mai mulți studenți de-a lungul anilor.

Anul trecut, am devenit coordonatorul proiectului Oncohelp. Sincer, la început nu prea știam cum să coordonez proiectul și am invatat mult din mers. Coordonatoarea din anii trecuți, Diana Manciu, cea care s-a ocupat 3 ani de proiect mi-a făcut handoverul si m-a ajutat pe parcurs când aveam întrebări. Ea m-a pus în contact cu cei cu care colabora în anii trecuți. Am avut mereu susținerea Ofițerului Local, Cătalina Popescu pe parcursul mandatului si în plus foarte mulți voluntari care s-au implicat în proiect dornici să ajute”, a povestit Mihaela pentru cotidianul regional „Jurnalul Olteniei”.

Cu alte cuvinte, scopul principal al proiectului este de a reda încrederea fetelor și femeilor bolnave de cancer, care și-au pierdut părul din cauza chimioterapiei. Fie că donează bani sau direct cozi de păr de aproximativ 20-30 cm, craiovencele care vor să ajute, o pot face la orice oră, luând legătura cu Mihaela.

Dar din dar se face Rai

Inițiativa Societății Studenților Mediciniști a fost bine primită și de saloane de coafură din Craiova, dar și de diverse persoane influente, precum creatoarea de modă Adina Constantinescu.

„În cadrul unei strangeri de fonduri, am colaborat și cu Adina Constantinescu și echipa ei de la Alai Hub pentru a strânge banii necesari achiziționării de peruci. În același timp am apelat la mai multe saloane din Craiova și unul din Vâlcea care au fost bucuroși să se alăture proiectului nostru pentru a strânge codițele de păr. E muncă de echipă, fiecare are un rol foarte important și fără ajutorul tuturor acestor oameni implicați în comunitate nu am fi reușit ce ne-am propus.

Noi ne ocupăm de colectarea codițelor de păr si de strânsul banilor necesari pentru achiziționarea perucilor. Pe lângă peruci, am achiziționat și materiale consumabile și medicamente pentru copiii internați pe secția de oncopediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova. Părul strâns îl trimitem la Galați si astfel beneficiem de reducere. O peruca bob, cum am achiziționat noi costa undeva la 1200 de lei în mod normal. Noi am putut sa cumpărăm 4 peruci, plătind pentru fiecare 650 de lei. Perucile mai departe le-am trimis la București pentru fetele internate la Institutul Oncologic”, spune tânăra.

Perucile ajung și la fete internate în alte spitale din țară, despre care Mihaela spune că trebuie ajutate să treacă peste depresia cauzată de căderea părului.

„Anul trecut nu am achiziționat nicio perucă pentru fetele din Craiova deoarece atunci erau internate fete destul de mici pe secția de oncopediatrie, undeva la 5-6 ani. În plus, o urgență era sa gasim si sa achizitionam un medicament care lipsea si care era necesar pentru tratamentul copiilor.

Ne-am orientat spre București, acolo fiind internate fete mai mari de 12-15 ani. Impactul social pe care îl are căderea părului cauzată de tratamentul cu chimioterapice este mult mai mare pentru o adolescentă, care poate se izolează nesuportând stigmatul societății si nu vrea să vadă milă în ochii oamenilor. Perucile le ajuta să treacă prin această perioadă tristă, redându-le speranța. În 2019 cred, Diana a achiziționat o perucă și pentru o fată din Craiova, pe lângă fetele de la București. În plus, avea posibilitatea să le ofere personal fetelor perucile si putea să le vadă reacția, entuziasmul și bucuria de pe chip.

Din cauza epidemiei nu era sigur pentru paciente să intrăm pe secție și atunci doar le-am trimis la Bucuresti. Sunt sigură ca și acum fetele s-au bucurat la vederea lor”, a mai spus Mihaela Bălă.

Fundația Renașterea – de 5 ani alături de femeile bolnave de cancer

Există și fundații create cu același scop –  acela de a strânge bani sau păr pentru achiziționarea sau confecționarea perucilor destinate femeilor bolnave.

În România, cele mai multe paciente primesc astfel de peruci de la Fundația Renașterea, din București. De peste 5 ani, Fundația Renașterea alături de alți parteneri sprijină pacientele în acest sens.

„În ultimii ani am strâns peste 8500 codițe și am primit susținerea a peste 10.000 de oameni în demersul nostru de a susține femeile care luptă cu cancerul. Deși în unele state europene perucile sunt subvenționate de stat sau măcar parțial decontate, în România acest lucru nu este reglementat legal, așa că Fundația Renașterea împreună cu Pantene și Mega Image susțin acest obiectiv încă din 2016, dar avem nevoie și de ajutorul tău. Costul unei peruci din păr natural depășește posibilitățile multor femei, iar părul le oferă femeilor încredere și curaj”, transmit reprezentanții Fundației Renașterea.

Există trei modalități prin care se poate dona către fundație:

·        Se poate dona păr – o codiță de minimum 15 cm, trimisă prin poștă către sediul Fundației. Nu există niciun fel de restricție în ceea ce privește părul vopsit sau grosimea firului de păr Ai 3 modalități prin care poți susține și tu femeile din viața noastră. Totodată, se poate lăsa părul la unul dintre saloanele partenere Brave Cut;

·        Se pot dona banii în contul Fundației Renașterea (RO32BACX0000000031173310)  sau direct la sediu;

·        Donațiile se pot face și prin achiziționarea produselor Pantene din magazinele Mega Image. Pentru fiecare produs Pantene cumpărat din magazinele Mega Image, Pantene face o donație către Fundația Renașterea. Donațiile vor acoperi costurile de realizare a perucilor.

Foto cover: shethepeople.tv

Politica