sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Undă verde pentru vânzarea în farmacii a testelor rapide pentru detectarea Covid-19

Agenția Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a decis că testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2 pot fi comercializate în farmacii. Agenția a eliminat astfel reglementarea din noiembrie anul trecut, care nu permitea vânzarea testelor respective în farmacii. 

„În urma unei reevaluări a încadrării acestor dispozitive medicale, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Colegiul Farmaciștilor din România consideră testele rapide pentru depistarea infecției cu SARS – CoV- 2 ca fiind permise a fi comercializate cu amănuntul, prin farmaciile comunitare”, a transmis Agenția Medicamentului, potrivit realitatea.net

Având în vedere instrucțiunile de utilizare ale producătorului, este obligatoriu ca eliberarea testelor rapide să fie însoțită de avertismentul: „Prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor trebuie făcută doar de către personal medico-sanitar calificat”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În noiembrie anul trecut, Agenția Medicamenului a interzis distribuirea în farmacii a dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro de uz profesional, tocmai pentru că exista riscul unor interpertări eronate, dacă erau făcute de persoane fără experiență.

Pe de altă parte, regmentarea n-a putut bloca vânzarea online a unor dispozitive medicale destinate utilizării de către profesioniști, pentru că „în acest moment nu există prevederi legale care să interzică această practică”.

Politica