Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Proiect OUG: Se amână creșterea pensiilor, fără vouchere de vacanță și se taie gratuitatea pentru studenți pe calea ferată

Publicat

pe

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență care prevede menținerea punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021, neacordarea voucherelor de vacanță, eliminarea unor sporuri și tarifele de transport reduse cu 50% pentru studenți, scrie digi24.ro

Documentul poate fi consultat pe siteul Minsterului finanţelor şi rămâne în consultare publică timp de zece zile.

Măsurile prevăzute de ordonanța de urgență:

 • nicio instituție publică nu va mai acorda vouchere de vacanță în 2021;
 • amânarea creșterii pensiilor până în 2022:
  • noua formă a art. 86, alin (2), lit c) din legea 127/2019: Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • (potrivit legii în vigoare, la data de 1 septembrie 2021 punctul de pensie ar fi trebuit să fie de 1.875 leiI.
 • eliminarea sporului de 30% din prefecturi acordat din cauza pandemiei de coronavirus
 • amânarea până la 1 aprilie 2022 a legii privind statutul personalului feroviar
 • eliminarea gratuității totale pentru studenți la călătoriile cu trenul. Noile prevederi propuse în proiectul de OUG (art. 205, alin. 2 din legea educației):
  • Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Citeșe integral proiectul de OUG

Continue Reading