vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avertismentul medicilor de familie cooptaţi în campania de vaccinare: „Va fi un haos“

Medicii de familie vor fi cooptaţi în campania de vaccinare anti-COVID-19, printr-un proiect de act normativ, disponibil deocamdată „pe surse“, aceştia aflând şi ce sume ar urma să primească pentru serviciile prestate (între 30 şi 60 lei/serviciu, în funcţie de performanţă, respectiv de procentul de vaccinaţi din listă).

Numai că, spun ei, au la fel de mare nevoie de răspunsuri pe care să le ofere, la rândul lor, pacienţilor. Medicii de familie nu ştiu nici acum dacă ei sunt cei care îi vor programa pe pacienţi în platforma special dedicată şi nici când va începe această programare. În plus, încă se mai întreabă dacă nu ar fi mai avantajos din punct de vedere financiar să facă parte din echipele de vaccinatori în timpul liber rămas după încheierea programului de la cabinet.

Pe de altă parte, medicii de familie se tem, având experienţa propriei programări pentru vaccinare, că această activitate le va consuma mare parte din timpul activităţii de la cabinet.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ce vor ei nu prea putem să facem, pentru că or facem cabinet, or facem campanie de vaccinare. Durează cel puţin 20 de minute. Dacă nu vor accepta înscrierea pe listă, ca la spitale, nu va avea nicio şansă campania asta. Va fi un haos“, este de părere reprezentantul medicilor din Olt în Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF), dr. Viorel Rădulescu.

Medicul se mai teme şi că sumele anunţate pentru implicarea lor în campanie sunt un „cârlig“ aruncat şi că, de fapt, soluţia pentru ei era alocarea pentru medicina primară de sume mai mari, aşa cum se cere de ani buni.

Nici şefa DSP Olt nu a putut spune când demarează programarea şi vaccinarea persoanelor în a doua etapă. „Nu se bâjbâie, mai trebuie să aibă răbdare să vedem ce legislaţie o să apară în Monitorul Oficial şi în funcţie de legislaţia aceea facem şi noi demersurile necesare. Altceva nu pot să vă spun, deocamdată. (…) Eu am cerut deocamdată ajutorul. Deja şi-au exprimat 5-6 medici dorinţa de a veni în echipele vaccinatoare“, a declarat Elena Ioniţă, director DSP Olt.

Coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, medicul Gindrovel Dumitra, se arată, în schimb, optimist că lucrurile se vor aşeza pe parcurs. Programarea pacienţilor va fi cu siguranţă mai uşor de făcut în a doua etapă, pentru că fiecare cabinet a fost deja înregistrat ca şi unitate, în prima etapă. Medicul a explicat, de asemenea, că persoanele cuprinse în etapa a doua de vaccinare au trei posibilităţi pentru a se programa: programarea o face angajatorul; pacientul apelează la call center;  medicul de familie este cel care îl programează.

„Nu pot să exclud dificultăţi de început, chiar sunt convins că vor fi, dar ele se vor regla pe parcurs. Nu aş vrea să încurajez incapacitatea autorităţii de a gestiona această situaţie. Vor exista situaţii neprevăzute, tot felul de particularităţi ale anumitor comunităţi, e imposibil să le prevezi la nivel naţional. Dar, repet, acţiunea în sine reprezintă singura soluţie pe care o avem împotriva acestei pandemii“, a declarat pentru „Adevărul” medicul Dumitra.

Acesta a explicat şi de ce, în această fază, medicii de familie, care reprezintă singura reţea de vaccinare funcţională în orice moment, nu pot vaccina în propriile cabinete. Produsul multidoză cu care se vaccinează acum trebuie păstrat în condiţii speciale şi administrat în cel mult câteva ore de la diluare, aşa că riscul de pierderi este mare. Cel mai probabil, vaccinul de la Astra Zeneca, cel care nu presupune condiţii speciale de păstrare, va fi administrat, când va fi disponibil, şi în cabinetele medicilor de familie.

Cât despre data incertă a începerii etapei a doua de vaccinare, totul ar ţine de aprovizionarea cu vaccin, care vine din afară, uneori conform programării, alteori cu întârziere.

Politica