sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Covidul, craiovenii și vaccinul

Ziua de 27 decembrie, a 3-a zi de Crăciun, a adus vaccinul anti-Covid în România. Primele doze de vaccin au ajuns și la Craiova. Însă mulți oameni sunt rezervați în ceea ce privește vaccinarea.

Ca și în celelalte orașe din țară, primii vaccinați vor fi medicii și cadrele medicale din linia întâi, în Craiova fiind vorba despre personal de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, spital Covid.
În urmă cu ceva timp, un studiu făcut la nivel mondial a arătat că România se afla printre ultimele locuri în lume, privind intenția de a se vaccina anti Covid, pe primul loc fiind China, unde 97% dintre oameni s-ar vaccina, în timp ce doar 57% dintre români spuneau că s-ar vaccina. Datele nu s-au schimbat foarte mult, la nivelul țării noastre, unde scepticismul pare a fi principala cauză.
În rândul craiovenilor, părerile despre vaccinare sunt împărțite și majoritatea aduc în discuție lipsa de informații despre noul vaccin.
„Aștept vaccinul de la începutul pandemiei. Clar mă voi vaccina, imediat ce voi avea ocazia și recomand asta tuturor, dacă vrem să dispară virusul ăsta. Sunt sătulă de tot ce înseamnă Covid”, a declarat o craioveancă de 46 de ani.
La Craiova au ajuns primele 90 de doze de vaccin anti Covid, care au fost distribuite spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, o nouă tranșă fiind așteptată în 30 decembrie.
„La momentul acesta, din ce știu, au fost vaccinați câțiva medici din prima linie, la noi. Suntem toți pro vaccin, așteptăm să ajungă mai multe doze. Dacă lucrăm aici și intrăm în contact cu oameni care au virusul, nu avem încotro”, a spus un tânăr de 29 de ani, asistent medical la Spitalul Victor Babeș din Craiova.
Nu chiar toți angajații unităților medicale din Craiova vor însă să se vaccineze împotriva coronavirus. La Infecțioase, din 520 de angajați, pe liste s-au înscris 384, iar la Spitalul Județean de Urgență, dar și la cel Municipal „Filantropia”, cam jumătate din personal a fost de acord cu vaccinarea.

„L-am așteptat atât ca să fim reticenți acum?”
Oamenii ar vrea să se vaccineze, dar vorbesc și despre lipsa explicațiilor pe înțelesul tuturor despre cum funcționează vaccinul și despre posibilele efecte adverse.
„Vreau să mă vaccinez când va fi posibil pentru populație. Mi-aș vaccina și copiii, dar sunt mici și din ce se spune la tv și în presă, nu putem. Bătrânii ar trebui sa aibă oricum prioritate, dar sunt de acord ca primii vaccinați trebuie să fie cei care lucrează în spitale, mai ales dacă lucrează cu cei infectați. Deși pe noi, dacă stăm la țară, poate o să ne uite”, a declarat un cetățean care locuiește într-o comună aproape de Craiova.
Pe de altă parte, români, care la momentul acesta sunt peste hotare, așteaptă să ajungă acasă și vor cu orice preț să se vaccineze.
„Am mers de sărbători să-mi vizitez rudele aflate în Marea Britanie și am reușit să prind practic ultimul avion înainte de restricțiile din 21 decembrie. La momentul acesta, deși biletul meu de întoarcere este imediat după ce se presupune că se vor ridica aceste restricții, nu știu dacă voi ajunge. De la forumuri unde cei care sunt în situația mea discută despre asta, am ajuns la foarte multe discuții despre vaccinare. Aici nu am auzit oameni care să fie sceptici în privința vaccinării. Poate e vorba de mentalitate, dar chiar și românii stabiliți aici vor cu toții să se poată vaccina. Și eu vreau același lucru. L-am așteptat atât ca să fim reticenți acum?”, a subliniat o tânără de 26 de ani, specialist marketing în Craiova.
Sunt și craioveni care susțin că nu vor să se vaccineze, aducând în discuție, atât lipsa informațiilor cât și teorii ale conspirației.
„Să se vaccineze cine are nevoie. Eu m-am ferit de virusul ăsta și o voi face în continuare. Ar fi destul de devreme, vreau deocamdată să aflu mai multe despre el. Ce riscuri sunt, dacă vaccinul garantează imunizare completă și chiar să fiu sigur că nu e doar o metodă prin care cineva face profit și noi Covid”, a spus un craiovean de 54 de ani.
„Tot ce am reținut este că trebuie să ne vaccinam, dar trebuie să purtăm masca în continuare. Cred că ar trebui să fie mai clari, să ne spună ceva concret. Ne ferește sigur acest vaccin de Covid, sau nu? Cât de mari sunt riscurile efectelor adverse? Mi se pare totuși puțin timpul pe care l-au avut să îl facă. Probabil că am să mă vaccinez și eu, la un moment dat. Nu am luat încă o decizie. Poate ne vor explica medicii de familie mai bine ce și cum”, a completat un alt craiovean de 35 ani.
Vaccinul anti COVID-19 care a ajuns în România, deocamdată, într-o tranșă simbolică, de 10.000 de doze care vor asigura imunizarea a 5.000 de persoane sunt cele produse de Pfizer-BioNTech și sunt vaccinuri de tip ARN mesager. Ele sunt recomandate persoanelor peste 16 ani. De asemenea, experiența legată de utilizarea la femeile gravide este limitată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alexandru Nica

Politica