luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Modelul suedez” și-a atins limitele. Sistemul sanitar funcționează la capacitate maximă

Multă vreme, suedezii au considerat că pot evita un al doilea val al pandemiei. Însă, chiar și cu restricții impuse, în ultimele săptămâni, numărul cazurilor a continuat să crească. 

În prezent, sistemul sanitar funcționează la capacitate maximă, semn că măsurile luate nu au efectul dorit.

„Autoritatea de sănătate publică a pregătit trei scenarii în această vară. Ne-am pregătit pentru cel mai rău. Însă s-a dovedit că este de două ori mai rău decât temerea iniţială”, a explicat pentru AFP Lars Falk, un responsabil al secţiei de terapie intensivă de la spitalul Karolinska din Stockholm, scrie Agerpres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai mult, epidemiologul-şef, Anders Tegnell, a recunoscut că experții nu au luat în calcul că valul al doilea va fi mai agresiv. 

„Majoritatea experţilor sanitari nu au văzut valul care venea. Ei vorbeau de focare localizate”, a recunoscut acesta într-un interviu pentru o publicație suedeză.

În prezent, medicii spun că există o presiune extremă asupra sistemului de sănătate. Servicii de reanimare sub tensiune, solicitări de sporire a personalului sanitar calificat la Stockholm, mortalitate până acum de două ori mai mare decât a vecinilor săi nordici: în această toamnă, strategia suedeză, mai puţin strictă în faţa epidemiei, repetă bilanţul său slab din primăvară.

Directorul sanitar al regiunii Stockholm, Bjorn Eriksson a solicitat deja întăriri din partea întregului personal sanitar calificat, în special din clinici private și a cerut anularea tuturor operaţiunilor non-urgente în regiune.

„Ajunge. Nu merită să ieşi la un pahar după serviciu, să te întâlneşti cu persoane din afara casei tale, să faci cumpărături de Crăciun sau să bei o cafea: consecinţele sunt teribile”, a declarat el săptămâna trecută.

La începutul săptămânii, spitalizările legate de COVID-19 în Suedia au egalat vârful înregistrat la 20 aprilie, cu aproape 2.400 de pacienţi trataţi, chiar dacă procentul celor aflaţi la terapie intensivă este de două ori mai scăzut decât în primăvară, în jur de 10%.

Numărul morţilor a ajuns miercuri la 7.802, dintre care peste 1.800 de la începutul lunii noiembrie, iar cel al noilor cazuri se apropie de un nou record, de peste 6.000 pe zi în medie, conform datelor oficiale.

Fără mască, fără închiderea barurilor, restaurantelor şi magazinelor şi fără carantină obligatorie, Suedia s-a făcut remarcată printr-o strategie bazată în special pe „recomandări” şi pe extrem de puţine măsuri coercitive.

Guvernul a scos de la sertar un proiect de lege de urgenţă care ar trebui să permită închiderea în special a magazinelor şi restaurantelor. Însă intrarea sa în vigoare nu este totuşi prevăzută decât la mijlocul lunii martie.

La fel ca restul „Uniunii Europene, Suedia îşi pune de asemenea mari speranţe în vaccinare, pe care speră că o va putea lansa la sfârşitul lui decembrie şi propune întregii populaţii pe la mijlocul anului viitor.

Politica