sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Probleme la votul prin corespondență al românilor din diaspora: Peste 14.000 de plicuri nu au ajuns

Peste 14.000 de plicuri cu votul românilor care au ales să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare 2020 nu au ajuns la birourile electorale, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică.

Șeful AEP a explicat pentru HotNews.ro că 35.880 de români au votat prin corespondență, ajungând la destinație, adică la birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate, plicurile cu votul a 21.600 de oameni. Astfel, 14.280 de plicuri sunt „pierdute” pe traseu la acest moment.

Plicurile cu votul prin corespondență ajung la misiunile diplomatice, iar de acolo la birourile secțiilor de votare din țările gazdă, precum și la cele 3 birouri pentru votul prin corespondență organizate de Ministerul de Externe în România, a explicat Buică, subliniind că se face o confuzie că plicurile ar fi trebuit să ajungă la AEP.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a precizat că toate plicurile cu votul prin corespondență ar fi trebuit să ajungă până în 3 decembrie la miezul nopții, iar tot ce nu a ajuns până atunci „nu mai poate fi gestionat ca vot, iar cetățeanul trebuie să meargă să voteze la o secție de votare”.

„Cetățenii sunt notificați prin sms dacă plicurile lor au fost înregistrate sau nu, iar în situația în care nu au ajuns sunt îndrumați către secția de votare. Aceste mesaje sunt trimise de către AEP și de aici apare și confuzia că plicurile cu voturi ar fi trebuit să ajungă la AEP”, a adăugat Buică.

Poşta Română a pregătit şi expediat, în perioada 2-13 noiembrie 2020, un număr total de 35.808 plicuri pentru Votul prin Corespondenţă, conform bazei de date primită de la Autoritatea Electorală Permanentă. De asemenea, au părăsit România pe data de 24 noiembrie, 158 de plicuri destinate militarilor Români din Afganistan. Livrarea acestora a fost efectuată cu o aeronavă aparţinând MAPN.

Compania Naţională Poşta Română, în calitate de furnizor naţional de servicii poştale, a realizat în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă, serviciile de expediere a documentelor electorale către cetăţenii români din diaspora care şi-au exprimat intenţia de a vota prin corespondenţă. De asemenea, Poşta Română, în baza angajamentului asumat în parteneriatul cu AEP, realizează şi serviciul de predare a plicurilor, conţinând buletinele de vot recepţionate din străinătate, până în data de 3 decembrie, ora 23:59.

Activitatea de distribuire efectivă a plicurilor electorale expediate de Poşta Română se realizează de către fiecare operator poştal naţional, din ţara în care românii din diaspora au rezidenţa, potrivit unui comunicat de presă trimis de Poşta Română.

spot_img
spot_img

Politica