sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A cincea oară a fost cu ghinion pentru un bărbat care-și conducea Porsche-ul cu un permis fals

Un barbat de 38 de ani din Giurgiu a fost condamnat definitiv la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce a fost prins conducand cu un permis de conducere falsificat. Anterior, politistii il mai amendasera pe barbat de patru ori fara insa sa sesizeze falsul.

Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat sentinta finala intr-un dosar in care Danut Padure, un giurgiuvean de 38 de ani, a fost trimis in judecata pentru conducere fara permis si uz de fals, dupa ce a fost prins de cinci ori incalcand regulile de circulatie la volanul masinii sale Porsche Cayenne, pe care o conducea cu un permis falsificat.

Prima data, politistii l-au prins pe barbat conducand cu permisul de conducere falsificat in octombrie 2015. Padure a fost amendat pentru nereguli comise in trafic, iar cu ocazia controlului a prezentat un permis de conducere ucrainean. Politistii nu au sesizat falsul si, dupa ce l-au amendat, l-au lasat sa plece, scrie ziare.com.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Scena s-a repetat de inca patru ori pana in noiembrie 2016. Dupa a cincea amenda pe care i-au aplicat-o, politistii din Giurgiu i-au verificat soferului cu Porsche Cayenne permisul prin Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala, constatand ca acesta a fost emis de autoritatile din Ucraina pe numele Dubrovskyi Mykola, nascuta la data de 25.10.1954.

Cu ocazia anchetei, Danut Padure a recunoscut ca a circulat cu un permis de conducere falsificat, fara sa fi facut vreodata scoala de soferi, obtinand permis de conducere romanesc in 2017, dupa deschiderea dosarului penal pe numele sau. Atat cu ocazia anchetei, cat si la proces, Padure a declarat ca in toamna anului 2015 s-a intalnit cu un taximetrist care i-a spus ca il poate ajuta sa faca rost de un permis, printr-un intermediar.

A doua zi, Padure si taximetristul s-au dus la intermediar, care i-a spus barbatului ca „ii poate obtine un permis de conducere din Ucraina daca ii da suma de 3.700 euro, doua poze tip buletin si o copie a cartii de identitate, ceea ce inculpatul a si facut”. Dupa aproximativ o saptamana, Padure s-a intalnit cu intermediarul, care i-a spus ca mai dureaza aproximativ trei zile.

Pentru ca intermediarul i-a spus ca merge la Bucuresti „sa vorbeasca cu oamenii”, Padure l-a urmarit pe barbat pana in zona 13 Septembrie din Bucuresti. A doua zi s-a dus si l-a cautat pe omul intermediarului, de la care a aflat ca pretul real al permisului falsificat este de 1.200 de euro.

Padure a hotarat sa il scoata pe intermediar din schema si a negociat direct cu omul care ii putea face rost de permis pentru pretul de 2.000 de euro (1.700 de euro mai putin decat i-a cerut intermediarul). Dupa o saptamana, la inceputul lunii octombrie 2015, Padure avea permisul ucrainean.

In proces, Danut Padure a mai aratat ca in perioada 2015-2016 a circulat cu permisul falsificat prin Europa, iar in cursul anului 2016, politistii din Elvetia i-au ridicat permisul de conducere pentru suspiciune de fals. Pentru suma de 1.000 de euro, platiti omului sau din Bucuresti, barbatul a facut rost de un permis ucrainean nou, retinut si acesta, de aceasta data de politistii romani. Barbatul, care a recunoscut ca nu a facut niciodata scoala de soferi, a declarat ca „era convins ca permisul de conducere este valabil intrucat, daca era fals, nu conducea autoturisme”.

Tribunalul Giurgiu, in prima instanta, si Curtea de Apel Bucuresti, in apel, l-au condamnat pe Danut Padure la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare pentru conducere fara permis si uz de fals. Judecatorii au avut in vedere faptul ca barbatul a recunoscut acuzatiile, dar si ca ancheta a fost una de durata, iar pericolul social a devenit unul „difuz”.

,,In opinia instantei faptele savarsite de inculpat prezinta un pericol social ridicat, acesta dand dovada de o lipsa totala de respect fata de normele sociale in conditiile in care acesta a condus un autoturism si desi s-a aflat sub influenta bauturilor alcoolice, si folosind un permis de conducere falsificat, in conditiile in care inculpatul nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Faptele savarsite de inculpat puteau avea urmari dintre cele mai grave pentru viata, sanatatea sau integritatea corporala atata a inculpatului cat si a altor persoane ca si pentru integritatea unor bunuri, ceea ce ii confera un caracter grav. Inculpatul prin atitudinea sa a pus in pericol viata persoanelor care se aflau in trafic, ignorand urmarile grave care ar fi putut avea loc”, au aratat judecatorii, care i-au gasit barbatului si circumstante atenuante.

,,Instanta reaminteste importanta imprejurarii ca tragerea la raspundere penala a persoanelor care comit infractiuni sa se ralizaze la un moment cat mai apropiat temporal de data comiterii acestora. Instanta considera ca, in cauza, a fost incalcat dreptul incupatului de a fi solutionata „acuzatia penala” intr-un termen cat mai scurt, astfel incat, desi nu se poate retine o perioda de inactivitate a organelor judiciare, raportat la complexitatea cauzei, care nu este una care sa prezinte un grad ridicat de dificultate in vederea adoptarii unei solutii, instanta ia act ca o compensatie este diminuarea cuantumului pedepsei ce urmeaza sa fie aplicata inculpatului”, se mai arata in sentinta, care a avut in vedere si „circumstantele personale” ale inculpatului: este necasatorit, a absolvit 6 clase si nu are ocupatie.

Politica