sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cine împarte puterea până în 2024

Olguţa Vasilescu a fost aleasă, pentru a treia oară, primar al municipiului Craiova. Ea a candidat, de fiecare dată, din partea PSD. În Consiliul Local Craiova, însă, nu are majoritate. PSD câştigă Consiliul Judeţean Dolj, cu preşedinte – Cosmin Vasile.

89.437 de craioveni au votat la alegerile locale organizate duminică, un procent de 35,68% din totalul celor înscrişi pe liste. 29.865 (34,3%) dintre aceştia au ales-o pe Olguţa Vasilescu în funcţia de primar al Craiovei, pentru următorii patru ani.
26.926 dintre alegătorii prezenţi la urne au dat votul PSD, partid din partea căruia Olguţa Vasilescu a candidat, şi pentru Consiliul Local Craiova.
„Le mulţumesc tuturor craiovenilor care s-au prezentat la vot, le mulțumesc tuturor doljenilor. Le mulțumim tuturor celor care ne-au votat astăzi, le mulțumim și militanților care, în această perioadă de campanie electorală, au fost alături de noi, mai ales că a fost, cred eu, cea mai mizerabilă campanie electorală din ultimii 20 de ani. Eu, cel puțin, așa ceva nu am mai trăit până acum, însă cu siguranță că mesajul nostru a ajuns la electorat. Cu siguranță, de săptămâna viitoare, după ce vom primi mandatele de aleși locali, vom pune în practică programul pe care l-am promis craiovenilor și doljenilor pentru următorii 4 ani”, a declarat Olguţa Vasilescu, primarul ales al Craiovei.
Partidul Naţional Liberal a obţinut aproape 25 mii dintre voturile craiovenilor pentru consiliul local, în vreme ce candidatul partidului la funcţia de primar, Nicolae Giugea, a luat 21 mii voturi.
Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, candidat din partea PER pentru un nou mandat de edil şef al urbei a fost votat de peste 18 mii de cetăţeni cu drept de vot. A adus şi voturi pentru partid în consiliul local – 9.266.
Avocatul Lucian-Bernd Săuleanu a fost ales de 11 mii dintre craiovenii prezenţi la urne, iar alianţa USR PLUS a obţinut pentru consiliul local 12.829 voturi.
„Mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în această campanie, tuturor celor care au văzut în USRPLUS alternativa la actuala clasă politică. În această noapte vom fi în secțiile de vot pentru a asigura corectitudinea procesului de numărare a voturilor. Așa cum arată rezultatele, PSD poate pierde posibilitatea de a avea majoritate în Consiliul Local Craiova. Pe această bază vom construi în următorii 4 ani. Nu vă pierdeți speranța. Rămâneți alături de noi. USRPLUS se va lupta pentru toate proiectele pe care le-am propus în această campanie. Stradă cu stradă, schimbăm Craiova”, a declarat, după închiderea urnelor, avocatul Lucian Săuleanu.
În Consiliul Local Craiova, PSD ar urma să aibă 10 mandate, PNL – 9, USR -5 şi PER-3.
În judeţ, prezenţa la urne a fost de 50,25%, corespunzătoare unui număr de 285.672 votanţi. Cei mai mulţi dintre doljeni, 111.260 (42,16%) l-au votat pe Cosmin Vasile, candidatul PSD, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Alexandru Gîdăr a luat 86 mii dintre voturile doljenilor, iar Silviu Bratu, candidatul USR PLUS a fost votat de 18.712 doljeni.
PSD a obţinut cele mai multe voturi şi pentru componenţa consiliului – 39,72%, fiind urmat de PNL – 31,55%, Pro România – 7%, USR PLUS – 6,73% şi PMP – 5,7%.
„Partidul Social Democrat are cel mai bun scor pentru lista de consilieri județeni, iar marea majoritate a primăriilor din județ au fost câștigate de către reprezentanții PSD. Le mulțumesc tuturor cetățenilor care astăzi s-au prezentat la urne, atât celor care ne-au votat, cât și celor care nu ne-au votat. Așa cum și până acum, înainte și în timpul campaniei electorale, am fost prezent în cele mai multe comunități din județul Dolj, și în perioada următoare mă voi afla în fiecare localitate și, împreună – Consiliul Județean și primăriile –, vom desfășura în continuare proiecte pentru dezvoltare, vom atrage fonduri europene, vom face tot ceea ce este posibil pentru a ne pune în practică programul electoral și a aduce o viață mai bună tuturor doljenilor”, a declarat Cosmin Vasile.
Şi în ceea ce priveşte primăriile din judeţ, PSD a reuşit să se claseze pe primul loc în preferinţele alegătorilor. A câştigat 74 de primării din cele 111 ale judeţului.

Politica