vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Imagini apocaliptice, surprinse în San Francisco din cauza incendiilor de vegetaţie

San Francisco şi alte părţi ale coastei de vest a Statelor Unite s-au trezit miercuri pe un cer portocaliu închis, demn de o scenă de apocalipsă, pe fondul fumului din incendiile care continuă să devasteze California, scrie Adevărul care citează AFP.

La prânz, amestecul de ceaţă şi fum a oferit oraşului o atmosferă suprarealistă de parcă soarele încă nu ar fi răsărit.

“Parcă m-am trezit pe Marte. E înspăimântător”, a declarat o localnică, pentru CNN. „Locuiesc în zona golfului din 1988 şi nu am experimentat niciodată o astfel de nenorocire”. „Perdeaua de fum de la incendiul forestier întunecă cerul din Golful San Francisco”, au spus autorităţile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru a traversa smogul ruginiu, şoferii au fost nevoiţi să folosească farurile în plină zi.

Iluminatul stradal, de asemenea, a funcţionat toată ziua. Localnicii au stat şi ei cu becurile aprinse în case şi spun că nu au mai văzut niciodată oraşul în acest fel.

Multe dintre imaginile din San Francisco au fost publicate pe reţelele sociale cu hashtagul „Blade Runner 2020”, după cunoscutul film SF.

Peste 20 de incendii au izbucnit în California şi aproape o mie de pompieri s-au luptat cu focul numit Creek Fire în zona Fresno din nordul statului, care s-a extins la peste 56.000 hectare.

Focarele s-au extins de la graniţa cu Canada, în statul Washington, până la graniţa cu Mexicul, lângă San Diego (California), unde aproape 7.000 de hectare au fost afectate, potrivit autorităţilor locale.

Incendiul supranumit „El Dorado“⁣ din California, care a mistuit peste 2.800 de hectare începând de sâmbătă, a fost provocat de materiale pirotehnice folosite la o petrecere „⁣de dezvăluire a sexului“ unui bebeluş, au anunţat autorităţile.

Flăcările au devastat peste 8.000 de kilometri pătraţi în California, o suprafaţă aproape de 80 de ori mai mare decât cea a Parisului, forţând numeroşi locuitori să fugă din faţa incendiilor care nu au mai avut o astfel de amploare din 1987, au precizat luni pompierii, potrivit AFP.

”Este pentru prima dată în 33 de ani când se depăşesc două milioane de acri”, adică 8.000 de kilometri pătraţi, a declarat Lynne Tolmachoff, purtătoarea de cuvânt a departamentului de pompieri. ”Este în mod clar un record. Şi suntem încă departe de sfârşitul sezonului incendiilor”.

Luni după-amiază, mii de pompieri luptau în continuare cu flăcările. În toată regiunea de sud a Californiei, populaţia a primit ordin să evacueze zona şi să se pună la adăpost.

În nordul Californiei, peste 200 de persoane au foste evacuate cu elicoptere ale armatei pentru a se refugia din calea unui incendiu care se propaga rapid, izbucnit în apropiere de Fresno.

sursa foto: AFP

Politica