sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

România intră în scenariul al treilea pregătit de autorități

Numărul infectărilor cu coronavirus a ajuns la 102 persoane. Ultimele 3 cazuri sunt politicieni liberali care au participat la ședința PNL la care a participat și senatorul Vergil Chițac, confirmat și el cu coronavirus. Doar sâmbătă au fost 7 confirmări de COVID-19. România intră în scenariul 3 pregătit de autorități, scrie digi24.ro

Trei membri PNL au fost infectați de senatorul liberal Vergil Chiţac. Acesta a fost vineri confirmat cu Covid-19.

Informația a fost confirmată în mod oficial de către Grupul de Comunicare Strategică. Asta înseamnă că România intră în scenariul 3, depășind astfel 101 cazuri de coronavirus.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.

„Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19)”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului Strategic.

În scenariul 3, valabil pentru înregistrarea a 101 până la 2.000 de cazuri, se mărește capacitatea de răspuns la coronavirus și se începe un triaj la fiecare spital: vor fi prioritizate cazurile din epidemie și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale. Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, bolnavii cu alte afecțiuni fiind transferați către alte centre medicale.

Din acel moment, autorităţile vor putea impune carantină şi la domiciliu, nu doar în spitale, având în vedere că în multe zone s-ar putea depăşi capacităţile unităţilor medicale. Există planuri inclusiv pentru organizarea carantinei în hoteluri.

Spitalele vor funcţiona după un alt program şi vor fi aduşi medici Scenariul 3 presupune şi trecerea de la măsuri de prevenţie la măsuri de triaj în spitale, ceea ce înseamnă că afecţiunile care nu sunt urgente vor trece pe planul secund faţă de cazurile de COVID-19. Vor fi luate şi măsuri mai restrictive privind mobilitatea persoanelor în zonele de focar şi în centrele urbane, însă autorităţile vor să ţină secrete aceste pregătiri.

Scenariul 4: România își închide granițele

Dacă în România vor fi confirmate mai mult de 2.001 de îmbolnăviri, se va activa scenariul 4, care este, în acest moment, cel mai restrictiv luat în calcul de autorităţi.

Este de aşteptat ca în acel moment graniţele României să fi închise şi se vor lua, gradual, măsuri similare cu cele din Italia: intrarea unor zone/focare în carantină strictă, ceea ce înseamnă limitarea libertăţii de mişcare în public, izolare forţată la domiciliu şi a persoanelor neinfectate, pentru limitarea răspândirii virusului interzicerea adunărilor de persoane şi sub 100 de participanţi, închiderea unităţilor comerciale non-esenţiale (baruri, restaurante, magazine cu alt specific decât cel alimentar/medical/).

spot_img
spot_img

Politica