sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Raport ONU: 30% din populaţie consideră că este justificat ca un bărbat să-şi lovească soţia

Deși mentalitatea oamenilor în ceea ce privește rolul bărbaților și cel al femeilor în societate s-a schimbat și a evoluat în ultimele decenii, un raport al Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), publicat joi, demonstrează că prejudecăţile faţă de femei sunt aceleași pentru o mare parte din populație.

În raportul ONU se arată că aproape 30% din populaţia lumii consideră că este justificat ca un bărbat să-şi lovească soţia, relatează Agerpres. Aproximativ jumătate din populaţie este de părere că bărbaţii sunt mai buni ca lideri politici și peste 40% cred că aceştia sunt directori de companii mai buni şi au prioritate la angajare în fața unei femei, atunci când locurile de muncă sunt greu de găsit.

Datele regăsite în analiza PNUD arată că egalitatea de gen este limitată de convingerile sociale în domenii precum politica, piaţa forţei de muncă şi educaţia. Raportul se bazează pe date colectate din 75 de ţări, care reprezintă peste 80% din populaţia lumii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ciuda progreselor privind accesul femeilor la nevoile de bază, precum educaţia şi sănătatea, diferenţele de gen sunt încă evidente în sfere de activitate „care contestă raporturile de putere şi sunt cele mai influente în realizarea unei adevărate egalităţi”, afirmă Pedro Conceicao din cadrul PNUD.

Potrivit raportului, statele în care egalitatea de gen este departe de a fi o realitate sunt Pakistan, Qatar, Nigeria, Zimbabwe şi Iordania. Țări precum Andorra, Suedia, Ţările de Jos, Norvegia şi Noua Zeelandă au cel mai scăzut nivel de prejudecăţi.

Analiza mai arată că femeile dețin numai 6% din funcţiile de directori executivi în cele 500 de companii mari listate la bursele din SUA și doar 24% din locurile din Parlament din întreaga lume.

Suedia, Germania, India şi Mexic au înregistrat cel mai mare grad de prejudecăți cu privire la egalitatea de gen, atitudinea fiind din ce în ce mai ostilă în ultimii ani.

Politica