vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Porumbelul gulerat, la Muzeul Olteniei

Pentru a începe frumos PRIMĂVARA, vă invităm la Secția de Științele Naturii pentru a întâlni un alt simbol al fidelității, dar și al inocenţei şi armoniei. Este vorba despre porumbelul gulerat (Columba palumbus), pe care îl putem admira în această perioadă și în mediul lui natural, în Grădina Botanică, în Parcul Romanescu sau în alte zone verzi cu arbori înalți. La muzeu îl vom găsi prezentat ca Obiectul Lunii. Singurul exemplar existent în patrimoniul muzeului a fost achiziționat în anul 1960 și provine din Cluj Napoca. Un al doilea exemplar a fost donat recent de un apropiat colaborator al muzeului (D-l. Dumitru Dumitrecu) și frumos naturalizat de către specialiștii Secției. PORUMBELUL GULERAT are statut de specie migratoare, însă în iernile calde poate rămâne în țara noastră. Este mai mare decât porumbelul domestic și ușor de identificat după petele albe de pe laturile gâtului. Are un comportament gregar în afara sezonului de reproducere, dar primăvara se retrage în perechi monogame pentru împerechere și creșterea puilor. Aparține Familiei Columbidae. Toate speciile de porumbei sunt monogame, iar puii lor sunt hrăniţi de ambii părinți, mai întâi cu „lăptișor” de pasăre (un suc lăptos secretat de o porţiune glandulară a guşei părinţilor (caz unic în lumea păsărilor), apoi cu hrană vegetală (seminţe, grăunțe, bobițe de fructe etc.) semidigerate și regurgitate.
PORUMBEII sunt dintre primele specii de păsări domesticite (conform relicvelor antice egiptene și babiloniene) și se bucură de multă simpatie din partea oamenilor. În ultimele decenii există o vastă preocupare cu privire la diversificarea și creșterea raselor de porumbei, Columbofilia devenind cea mai cunoscută ramură de avicultură. Unele rase de porumbei erau și încă sunt crescute de columbofili în scopul folosirii lor ca mesageri (poştă aeriană). Această practică este atestată încă din antichitate, porumbeii fiind folosiţi ca mesageri, în special pe timpul luptelor, iar în epoca modernă a căpătat noi dimensiuni, mergând până la folosirea instituționalizată a porumbeilor ca mijloc de comunicare și informare. Acest fapt este posibil deoarece porumbeii au foarte bine dezvoltat instinctul de a reveni „acasă”, datorită unui „magnet” intern special, situat la baza creierului său.
Lucrările religioase (Biblia şi Coranul) menţionează porumbelul ca mesagerul veştilor bune, iar în creştinism personifică pe Sfântul Duh, exprimând pacea, liniştea sufletească şi înţelegerea între oameni.
Muzeul Olteniei

Politica