sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Poliția Olt a făcut bilanțul: a scăzut numărul infracţiunilor de omor și numărul infracțiunilor de tentativă de omor

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Olt a organizat, miercuri, la Consiliul Județean, ședința de bilanț pe anul 2019, anul în care județul Olt a fost cap de afiș în mass-media cu groaznicele crime din Caracal cărora le-a căzut victime cele două adolescente răpite, violate și ucise în mod bestial de Gheorghe Dincă, Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu. În ciuda ecourilor negative pe care acest caz le-a avut nu doar în țară, ci și cu mult în afara ei, până în SUA, cifrele statistice privind activitatea IPJ Olt nu arată prea rău.

Astfel că,  indicatorii activității polițienești pe anul trecut înregistrează rezultate pozitive, potrivit bilanțului oficial al IPJ Olt, inclusiv la capitolul infracțiunilor de omor, scrie olt-alert.ro

Potrivit raportului de activitate al Poliției Olt:

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Din analiza datelor statistice privind infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, în această perioadă, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt se observă o scădere cu 5,25% a numărului infracţiunilor de omor și o scădere cu 50% a numărului de infracțiuni de tentativă de omor, faţă de anul 2018.

Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2019 reliefează o scădere de aproximativ 3% a infracţiunilor comise contra patrimoniului, față de perioada similară 2018.

În acest sens, organele de poliţie au urmărit în cursul anului 2019 să înlăture condiţiile care generează sau favorizează comiterea acestui gen de infracţiuni, iar activitățile de prevenire au avut scopul de a realiza o educaţie adecvată, o pregătire antiinfracţională cât mai bună a populaţiei pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

Se poate remarca și o scădere de aproape 7,5% a infracţiunilor de furt sesizate, faţă de anul 2018.

La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost sesizate 310 infracțiuni, dintre care 273 de infracțiuni economico-financiare. Totodată, au fost constatate 520 de infracţiuni.

Ca urmare a acţiunilor preventiv – informative (organizarea unor patrule în zona unităţilor şcolare şi participarea la întâlniri cu elevii şi profesorii), s-a creat baza pentru realizarea unui climat de siguranţă, în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, nefiind înregistrate evenimente deosebite”.

Chiar dacă, statistic, IPJ Olt a înregistrat o scădere a numărului de infracţiuni de omor și a numărului de infracțiuni de tentativă de omor, indicând o bună activitate a polițiștilor olteni la acest capitol, cazul Caracal a zguduit din temelii inspectoratul, lăsându-se cu demiteri răsunătoare la nivelul conducerii și cu plecări la pensie ale unor ofițeri cu atribuții de conducere în eșaloanele inferioare.

Este cazul șefului IPJ de anul trecut, Cristian Voiculescu, și al celor doi adjuncți ai săi, Nicolae Alexe și Ionuț Sârbu, destituiți din funcții de ministrul Afacerilor Interne, șefului Poliției Caracal, Nicolae Mirea, care a ieșit la pensie pe repede înainte, însoțit de soție, Violeta Mirea, care conducea Secția de Poliție Rurală Osica de Sus, unde este arondată și comuna Dobrosloveni, localitatea natală a Alexandrei Măceșanu.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, marți, că fostul adjunct al IPJ Olt, comisarul Nicolae Alexe, a fost dat afară din Poliție la capătul unei cercetări disciplinare pe deciziile sale în cazul Caracal (el se afla la comanda inspectoratului când a izbucnit scandalul).

Politica