duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Proiectul de lege pentru desființarea Secției speciale, finalizat

Proiectul de lege privind desființarea Secției de anchetare a magistraților a fost finalizat și publicat marți pe site-ul Ministerului Justiției. Proiectul prevede și modificarea Legii 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în sensul să începerea acțiunii penale în cazul unui judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a magistraților se încuviințează de către Consiliul Superior al Magistraturii, scrie hotnews.ro

De asemenea, Ministerul Justiției propune prin acest proiect și modificarea Legii 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit Ministerului Justiției, proiectul va fi transmis către CSM pentru procedura de avizare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul prevede ca soluții legislative principale desființarea SIIJ, revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării secției, precum și garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”.

Președintele Klaus Iohannis declara, legat de Secția de anchetare a magistraților, că speră să rămână varianta desființării acesteia, precizând că situația acestei structuri de parchet poate fi reglementată doar prin procedură parlamentară.

„Secția specială, dacă rămâne varianta să se desființeze, și sper să rămână, atunci acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară. Românii au spus clar la referendum că nu își mai doresc ordonanțe de urgență în domeniul justiției”, spunea Klaus Iohannis, în 15 ianuarie.

spot_img
spot_img

Politica