vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Probleme stringente ale Craiovei: Tuia, cât de înaltă să fie tuia de la terasă?

Tuia este un conifer din familia Cupressaceae, cunoscut și ca Arborele Vieții, originar din America de Nord și Asia estică, ce a fost subiect de dezbatere în ultima şedinţă a Consiliului Local Craiova, fiind, se pare, o problemă stringentă a oraşului. Mai exact, înălţimea acestui tip de conifer sau altor arbuşti ornamentali amplasaţi la terasele din urbe.

Care este înălţimea potrivită, astfel încât trecătorii să nu vadă în farfuria clienţilor teraselor, a fost problema care trebuia neapărat lămurită.

Proiectul pe marginea căruia au existat aceste discuţii a fost cel privind regulamentul local legat de amplasarea construcţiilor cu caracter provizoriu pentru desfăşurarea activităţilor de comerţ stradal în Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Între altele, în regulamentul supus votului se prevede: „Delimitarea suprafețelor de teren aferente teraselor se poate face, cu respectarea prevederilor privind mobilierul, cu următoarele tipuri de elemente: jardiniere, arbuști ornamentali naturali plantați în recipienți independenți mobili, bolarzi sau stâlpi decorativi, gărduțuri mobile decorative. Indiferent de tipul de separator utilizat, înălțimea acestuia nu va trebui să depășească 90 cm astfel încât să fie asigurată comunicarea vizuală în și dinspre spațiul amenajat al terasei. Înălțimea arbuștilor ornamentali naturali plantați în recipienți independenți mobili poate ajunge până la 90 cm, cu condiția ca amplasarea acestora să fie astfel făcută încât să nu obtureze vizibilitatea în și dinspre terasa amenajată, la distanță de minim 2,00 m între recipienți”.

Consilierii opoziţiei au susţinut că s-au făcut modificări la regulament după ce un agent economic a dat în judecată Primăria Craiova, cu şanse de câştig.

„A existat o societate comercială căreia nu i s-a dat voie la un moment dat să îşi îngrădească terasa cu un gard de 1,5 metri, pentru acest lucru noi modificăm acest regulament”, a spus consilierul local Marian Vasile (PNL).

În opinia sa, înălţimea impusă în regulament pentru arbuştii ornamentali nu este suficientă, amintind aici că sunt terase în zone pline de praf şi care ar trebui protejate mai bine.

„Cu privire la înălţimea arbuştilor cu care poţi delimita terasa, noi nu suntem de acord nici cu 90 de centimetri şi nici cu 110 centimetri. Nu ştiu în ce măsură decide Primăria sau cine decide din Primărie că nu trebuie obturată vizibilitatea. Nu ştiu, are cineva chestii de-astea fanteziste să vadă cine ce consumă pe fiecare terasă? Sau ce vizibilitate? Eu vă spun, că exceptând centrul vechi unde probabil am putea să lăsăm această împrejmuire a teraselor cu arbori ornamentali de gen tuia de 1,10 metri deşi nu ştiu dacă există… Să ştiţi că aceste terase nu sunt numai în centrul vechi. Sunt terase amplasate pe bulevardele mari unde este plin de praf. După părerea mea, trebuie să lăsam agenţii economici să îşi poată împrejmui terasele cu jardiniere, cu arbuşti ornamentali gen tuia de 1,5 metri, astfel încât clienţii teraselor să fie protejaţi de praful de pe stradă pe care roţile maşinilor îl ridică şi îl aruncă în ceaşca de cafea”, a mai spus Marian Vasile.

Secretarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu, a declarat că proiectul supus votului consilierilor locali este legal, adăugând: „Faptul că am vrea să fie într-o zonă aşa şi într-o zonă aşa, ar fi decizii discriminatorii şi am fi acuzaţi de o aplicare neunitară a legislaţiei în vigoare”.

Arhitectul şef al Craiovei, Gabriela Miereanu, a ţinut să precizez că agenţii economici nu au voie să fixeze nimic în paviment, iar în aceste condiţii, arbuştii prea înalţi s-ar putea dezechilibra.

„Aşa cum a fost reglementat încă din anul 2013, când a apărut prima variantă a acestui regulament, peste tot în oraş se interzice fixarea în paviment cu orice fel de mijloace a acestor elemente de demarcare. În aceste situaţii, bănuiesc că este foarte lesne de înţeles că un element nefixat la teren, cu cât creşte în înălţime, cu atât este mai puţin stabil. Noţiunea de terasă, pentru că s-a pus problema vizibilităţii, prevede faptul ca cei care stau la terasă să poată vedea ce se întâmplă în exteriorul ei, iar cei care circulă în exteriorul terasei să poată vedea că acolo este o terasă. Vizibilitatea este o condiţie a terasei. Dacă nu doresc să fiu văzut stau în interiorul spaţiului. Nici acea înălţime de 90 centimetri nu făcea vizibilă farfuria clientului”, a afirmat Miereanu.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu votul majorităţii consilierilor PSD.

Politica