duminică, mai 26, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Primăria Râmnicu Vâlcea a reacționat cu privire la pesta porcină: „porcinele vor fi ţinute închise în curţi”

Primăria Municipiului face apel la cetăţenii din Râmnicu Vâlcea pentru respectarea mai multor măsuri destinate să limiteze răspândirea pestei porcine africane. Apelul vine în conformitate cu adresa Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea.

În acest sens, toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la porcinele din curtea proprie, precum şi situaţiile în care cadavre de porcine sunt descoperite în locurile publice vor fi anunţate imediat la DSVSA Vâlcea – telefon 0250 713819, la medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau la TelVerde 0800 809 809 al Primăriei municipiului”, se arată în comunicatul Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Vâlceanii vor fi nevoiți să-și țină porcii închiși în curți, fără acces la păşunat şi bălţi, iar indicaţiile medicului veterinar de liberă practică împuternicit vor fi urmate întocmai. Se pare că cetățenii ce nu vor respecta cerințele vor fi sancționați.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, pentru a împiedica contactul animalelor domestice cu cele sălbatice, toate porcinele crescute în gospodăriile din municipiu vor fi ţinute închise în curţi, fără acces la păşunat şi bălţi, iar indicaţiile medicului veterinar de liberă practică împuternicit vor fi urmate întocmai. Nerespectarea acestor măsuri reprezintă încălcarea prevederilor legale şi vor fi sancţionate conform legislaţiei în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Săptămâna trecută, un nou focar a fost confirmat într-o gospodărie din Drăgoteşti. Autorităţile au luat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului şi cer oamenilor să anunţe imediat orice caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor din exploataţii.

În jurul focarului de PPA au fost delimitate zona de restricţie, formată din zona de protecţie (parte a teritoriului comunitar având o rază de cel puţin 3 km în jurul exploataţiei infectate) şi zona de supraveghere (teritoriu comunitar având o rază de 10 km, în care este inclusă şi zona de protecţie)”, au explicat, la acea vreme, reprezentanţii Prefecturii Vâlcea.

Pesta Porcină Africană nu se transmite la om, nu este zoonoză, dar efectul social şi economic este major.

spot_img
spot_img
spot_img

Politica