sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 500 de elevi vâlceni vor primi burse

Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) anunță că, după un an de demersuri continue, a determinat reintrarea Primăriei Râmnicu Vâlcea în legalitate. Peste 500 de elevi ar urma să primească burse fie de merit, fie de ajutor social, în urma unei hotărâri ce va fi supusă votului consilierilor locali în ședința de vineri.

Problema neacordării burselor datează în Municipiul Râmnicu Vâlcea încă de acum trei ani, reamintesc reprezentanții elevilor.
„La începutul anului 2019, odată cu înființarea Asociației Vâlcene a Elevilor, a fost dat startul demersurilor ce aveau ca scop respectarea drepturilor elevilor privind acordarea de burse școlare. Ele au reprezentat, astfel, unul din proiectele primordiale ale asociației, împreună cu igiena și transportul.
Drumul a fost unul dificil, întrucât nu multă lume considera că noi luptăm pentru drepturile elevilor, ci pur și simplu aduceam atacuri nenumărate la adresa Primăriei și a autorităților locale, lucru complet neadevărat. Noi, membrii AVE, suntem niște simpli elevi care ne doream o schimbare, atât pentru noi cât și pentru ceilalți de seama noastră, schimbare pe care a trebuit să o facem cu mâinile noastre, deoarece nimeni nu mai era dispus să ne asculte sau ajute.
Participarea la ședințe de Consiliu Local, cereri 544, promovare în mediul online, chemare în judecată: acestea sunt doar câteva exemple din multitudinea de lucruri ce au reprezentat pentru AVE demersul ce a avut ca scop determinarea autorităților locale de a reintra în legalitate. Considerăm hotărârea de Consiliu Local de vineri, 29 Noiembrie, a fi o victorie pentru elevii vâlceni datorată presiunilor asociației de pe parcursul acestui an”, se arată într-un comunicat de presă al AVE.
Reprezentanții elevilor spun că nici acum legea nu este respectată în totalitate.
„Conform Ordinului 5576/2011, art. 8, alin. (1), lit. a), bursele de merit se acordă elevilor ce au media generală cel puțin 8,50 și media la purtare 10. Numărul de 153 de elevi beneficiari de bursă de merit a fost, astfel, redus considerabil, întrucât răsplătiți vor fi doar cei cu media generală 10, decizie luată în limita sumelor alocate pentru burse în a.c. Totuși, suntem pe deplin mulțumiți cu acest câștig. Deși a trebuit să folosim o armă mult mai periculoasă, respectiv chemarea în judecată, pentru a putea fi băgați în seamă și luați în serios, am reușit să ajungem la rezultatul mult așteptat: acordarea burselor după trei ani în care au lipsit cu desăvârșire. Elevii vâlceni merită să își primească răsplata cuvenită. Eforturile lor merită să fie recompensate cu sumele de bani corespunzătoare. Suntem extrem de mândri că am putut realiza acest lucru, în numele tuturor beneficiarilor sistemului educațional”, se mai arată în comunicatul de presă menționat.

Politica