vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Polițiștii gorjeni au amendat 5 șoferi pentru folosirea telefonului mobil la volan

Cinci șoferi au fost sancționați cu 870 de lei, fiecare, pentru că foloseau telefonul mobil la volan. Amenzile au fost aplicate cu ocazia raziei efectuate sâmbătă, în prima zi de aplicare a noilor prevederi din Codul Rutier. Se pare că nu au fost permise reținute.
Șoferii care scriu mesaje, transmit live, filmează, vorbesc la telefon sau la orice alt dispozitiv mobil în timpul condusului vor fi sancționați. Noile reguli se aplică și celor care conduc alte categorii de vehicule pentru care nu au nevoie de permis de conducere, cum ar fi bicicletele.
„Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare. Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă, în prezent de la 870 la 1.160 de lei și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare. În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă, în prezent de la 870 la 1.160 de lei. Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Politica