BNR lansează în circulație prima bancnotă românească cu portretul unei femei

BNR lansează în circulație prima bancnotă românească cu portretul unei femei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri că va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei, care va celebra o personalitate feminină, pe Ecaterina Teodoroiu.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificaţie, informează banca centrală.

”Banca Naţională a României susţine astfel preocupările pentru consolidarea egalităţii de gen, în linie cu iniţiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, mai precizează BNR.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranţă şi identificare, precum şi data exactă a lansării în circulaţie, informează stirileprotv.ro

Ultima bancnotă pusă în circulație de BNR a fost cea de 200 de lei, cu portretul poetului Lucian Blaga, care a fost lansată la 1 decembrie 2006. Toate celelalte bancnote din România au fost puse în circulație în iulie 2005, odată cu denominarea leului.

Pentru a marca Centenarul, banca centrală a lansat, la 1 decembrie 2018, o bancnotă înfățișându-i pe Regele Ferdidand și Regina Maria. Bancnota, cu valoare numismatică, a fost tipărită într-un tiraj de 10.000 unități.