vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Trei fonduri de vânătoare, vecine cu cel din Teleorman unde este pestă porcină africană

Trei fonduri de vânătoare din judeţul Olt se învecinează cu fondul de vânătoare din Teleorman în care a fost confirmată existenţa virusului pestei porcine africane.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Olt, a declarat că s-au recoltat probe de pe aceste fonduri de vânătoare, rezultatele indicând că nu există pestă porcină africană.

Avem trei fonduri de vânătoare (care se învecinează cu cel din Teleorman unde s-a depistat pestă porcină africană – n.red.), unul este populat, iar celelalte două nu sunt populate cu porci mistreţi din declaraţii şi verificări. Au fost recoltate probe şi de pe acest fond şi nu a fost nicio probă pozitivă. Aceste fonduri sunt în zona Izbiceni, Potlogeni, Doanca, Tia Mare”, a declarat Bolborea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a adăugat că în această zonă de risc există exploataţii forestiere şi autorităţile au decis limitarea accesului autovehiculelor.

Boala se transmite prin contact direct, prin furaje, prin consumul de carne atât preparată, cât şi nepreparată, consumată atât de oameni, cât şi de animale, prin contact cu furaje din zonele afectate, prin circulaţia oamenilor, prin circulaţia animalelor, prin circulaţia autovehiculelor şi prin circulaţia maşinilor din zona forestieră. Se taie lemne exact din zona pe care noi o considerăm de risc, în urma confirmării ultimului focar de la Teleorman. Sunt filtre ale Poliţiei şi Jandarmeriei, care interzic intrarea în zonă. Vor fi amplasate şi tăbliţe informative. Totul este contrabil şi controlat”, a mai declarat Veronel Bolborea.

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, susţine că nu este un noroc faptul că în trei judeţe vecine a fost confirmată existenţa virusului pestei porcine africane, iar la noi nu.

Bolborea susţine că măsurile de siguranţă impuse au dus la această situaţie pozitivă în judeţul Olt.

Eu nu cred că nu este un noroc că nu ne-a lovit pesta porcină africană, până acum. Sigur este meritul medicilor veterinari din judeţul nostru şi al celorlalte instituţii ale statului. Mă refer la Poliţie, la Jandarmerie, plus ceilalţi membri ai Centrului Local de Combatere al Bolilor, drept pentru care le şi mulţumesc”, a afirmat el.

Pe teritoriul judeţului Olt nu s-a confirmat existenţa virusului pestei porcine africane, specialiştii DSVSA Olt examinând aproximativ 16.000 de porci, din opt localităţi aflate la graniţa cu Teleormanul.

11 localităţi din judeţul Olt au intrat în zona de supraveghere după confirmarea unui nou caz de gripă porcină africană, în judeţul Teleorman, specialiştii DSVSA urmând să examineze toţi porcii din gospodăriile de aici, în decursul acestei săptămâni.

Noul focar din Teleorman vizează doi mistreţi, găsiţi chiar pe malul Oltului, în comuna Slobozia Mândra, la aproximativ şapte kilometri de comuna Cilieni.

Politica