duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Un craiovean acuză: Lucrări în centrul istoric, pe lângă lege

Un craiovean care locuieşte pe strada Dealul Spirei se luptă de mai bine de un an cu „morile de vânt”. Muncitorii care au lucrat la casa vecinilor au fisurat-o pe a lui, spune omul care reclamă şi mai multe ilegalităţi.

Constantin Pantelimon locuieşte pe Dealul Spirei, la numărul 7, într-o casă veche de la 1900. Tot aici are şi o afacere. Anul trecut, casa de lângă el a fost vândută. Craioveanul spune că atunci când a fost achiziţionată de noii proprietari, locuinţa era nu într-o stare foarte bună. În aprilie anul trecut, noii săi vecini au demarat lucrările de reabilitare. Şi nu a fost nicio problemă până când muncitorii nu au început să lovească în zidul casei lui Pantelimon, provocând, spune păgubitul, fisuri structurale. Şi aceasta nu este singura problemă.

„Nu m-a interesat că lucrează acolo până când au început în zona asta. E decopertată toată zona pe exterior. Mi-au astupat gurile de ventilaţie. Asta e casă din 1905. Au periscopice, nu deranja pe nimeni. Mi-au astupat. Sub este beci. Se vede puternică infiltraţie de acolo. Eu nu ştiu ce să mai fac. Au început să dea cu picamer, eu am auzit, au decopertat să nu se vadă din stradă. M-am dus să văd ce se întâmplă. I-am întrebat ce fac acolo, că aceea este casa mea. Mi-au răspuns că nu mare lucru. Aici fiind o baie lipită, cu o scurgere lipită, care adună apa pluvială şi veneau şi canalizările. M-am dus la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi atunci a început prima chestie”, ne-a declarat Constantin Pantelimon.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Inspectoratul de Stat în Construcţii l-a trimis către Poliţia Locală.

„Am depus la Poliţia Locală sesizare în care le-am scris că mi s-a distrus casa, că am fisuri grave structurale şi se continuă într-un şantier abuziv fără nicio autorizaţie.

Nu a venit nimeni atunci. Am dat telefoane în toate părţile, până la urmă au venit doi poliţişti. I-am luat, le-am arătat. Coşul s-a înclinat. Urmele de picamer se văd. Mi-au decopertat totul şi au dat un şpriţ ca să nu se mai vadă că au astupat cu cărămizi gurile de ventilaţie. Domnii poliţişti spuneau: domne, nu se vede nici o gură de ventilaţie. Păi dacă sunt astupate. Poliţiei Locale i-a trebuit 2 săptămâni să afle dacă e în zonă istorică”, a mai afirmat craioveanul, adăugând că după mai multe insistenţe ale sale, Poliţia Locală a aplicat o amendă de 1.000 lei vecinilor şi au dispus sistarea lucrărilor până la punerea în legalitate.

„S-au oprit lucrările pentru a intra în legalitate. Dar câteva zile mai târziu a venit ISC şi ei lucrau în continuare, dar Poliţia Locală a spus că a venit şi nu a văzut că se lucrează. Conform documentelor în termen de 6 luni trebuia să se pună în legalitate, respectiv pe 7.02. 2018. Abia pe 27 februarie s-a eliberat autorizaţia de construcţie cu intrare în legalitate. Până atunci nu a venit nimeni să vadă dacă s-au respectat cerinţele”, a completat Constantin Pantelimon.

El a mai adăugat: „Am sunat la 112 că nu mai ştiam ce să fac, îmi distrugeau casa. Am sunat la Telefonul Cetăţeanului, au Disciplina în Construcţii, le-am zis că dau în casa mea. Mi-au spus că nu vine nimeni că e şantierul în regulă. Pai domne dacă sun şi spun că dă cineva în casa mea, poate sunt nebun, poate nu, dar tu vii şi verifici. Nu a vrut nimeni să constate nimic. Am făcut plângere penală pentru asta”.

Iar aceasta nu este singura plângere penală făcută de craiovean. Acesta aduce acuzaţii de abuz, fals şi uz de fals, dar şi de evaziune fiscală.

„I s-a dat un aviz de la monumente cu nişte condiţii, trebuia să fie identic şi nu au respectat. Primăria le-a dat autorizaţie fără să respecte avizele. În plus, vorbim şi de evaziune fiscală, 37 mii lei a costat toată construcţia. Făcută în 11 luni. Am făcut plângere pentru fals pentru că au spus că nu a fost nicio clădire afectată. Casa mea a fost afectată. Pe lângă fisura aceea, de anul trecut, în beci e permanent ud. Peretele este ud. Stau cu dezumidifcatorul non-stop în priză”, a mai declarat Constantin Pantelimon.

Omul a făcut şi plângere penală pentru distrugere, încă din 2017. Până acum, nu s-a întâmplat nimic, însă craioveanul spune că este hotărât să îşi facă dreptate: „Cred că au pile sus-puse dacă au putut să facă toate astea fără să respecte legea şi fără să păţească nimic”.

Craioveanul a cerut inclusiv Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu să ia măsuri, dar nici de aici nu a primit răspuns.

spot_img
spot_img

Politica