marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Producătorii autohtoni nu sunt buni pentru spitalele Doljului

Sudul țării are un singur producător de pături din lână, iar acesta își desfășoară activitatea într-un atelier din Craiova. Ori, mai bine zis, își desfășura. Omul spune că anul acesta a fost nevoit să își întrerupă munca după ce a rămas cu 2.000 de pături în stoc. Multe dintre produsele sale au ajuns în unități medicale din țară. Nu însă și în cele din Dolj, deși omul spune că a încercat să își vândă marfa și în spitalele din județ.

Producătorul, Dan Cercelaru, a fost prezent, miercuri, în Piața din Craiovița, la Ziua Națională a Producătorilor. „Confecționăm pături din lână. Este o mică afacere de familie. Am început această activitate din anul 1994. Sunt singurul producător din partea sudică a României, dar este foarte greu. Lucrăm într-un atelier în Cernele-Craiova. Am avut ceva angajați, dar de exemplu, anul acesta nu am reușit să vând nimic și am 2.000 de pături pe stoc. Cel mai greu este punctul cu desfacerea mărfurilor. Am colaborat cu hotelurile, cu spitalele, pușcării, jandarmerii, dar țin să vă spun că am dat în toată țara, mai puțin în Dolj. Niciun spital de la noi din județ nu a făcut comandă vreodată, deși eu am tot încercat. Materia primă o obțin în urma unei colaborări cu o filatură de lână. Pentru comercializare acționez pe cont propriu. Îmi fac reclamă pe internet, le mai spun prietenilor, încerc să rezist cumva”, a declarat Dan Cercelaru.
O pătură din lână produsă în atelierul din Craiova costă aproximativ 100 lei, însă omul spune că nu este suficient pentru a acoperi toate cheltuielile. Situația ar fi poate alta dacă lumea nu ar mai prefera „chinezării” și dacă unitățile de stat ar sprijini producătorii locali.
„Ar trebui să vând 500 de pături pentru venituri decente. Prețul unei pături este de 100 de lei și asta să fim undeva la limită. Ca să fie foarte bine ar trebui să vindem o pătură cu 150 de lei/bucata. Unitățile de stat ne-ar putea ajuta. De exemplu, și-ar putea stabili un necesar și să se orienteze către produsele românești pentru că astfel toți banii rămân în țară. Ne omoară chinezăriile și lucrurile turcești, de unde nu știu dacă rămâne 10% din valoarea produsului în țară. Lâna este aruncată pe câmp și ei cumpără chinezării. Din păcate aceasta este realitatea”, a mai afirmat producătorul.
Dan Cercelaru a mai precizat că încă speră ca și spitalele sau penitenciarele, de exemplu, să se reorienteze către articolele românești.

Politica