duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Cea mai lungă eclipsă de lună totală, vizibilă şi din România

În noaptea de vineri spre sâmbătă va avea loc cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului și va fi vizibilă şi din România, dacă va fi senin, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti. Totalitatea durează 103 minute.

Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra Terrei.

Momentul care este considerat începutul eclipsei, se va produce vineri, la ora 20.14, când Luna se va afla sub orizont.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei la ora 22.29. De atunci, tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea. Maxima eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22.

La ora 00.13, Luna va începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit, iar, la 01.19, satelitul va ieşi complet din umbră, fiind mai deschis la culoare, probabil gălbui în partea din dreapta jos a discului.

Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului.

Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, dar nu va fi vizibil din America de Nord şi de Sud, Japonia şi o parte din Rusia.

Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

spot_img
spot_img

Politica