Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Pericol de electrocutare în două cariere din cadrul CEO. Amenzi drastice date de ITM Gorj

Publicat

pe

Improvizații la instalațiile electrice, truse medicale și extinctoare expirate de câțiva ani, echipamente de lucru fără împământare, deși situația o impune, acestea sunt o parte dintre neregulile pe care inspectorii ITM Gorj le-au găsit în cazul a două cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Salariații lucrează, așadar, într-un mediu periculos, existând în orice clipă pericol de electrocutare. Angajatorul a fost taxat de către inspectorii de muncă și are obligația să remedieze toate deficiențele.

Potrivit reprezentanților ITM Gorj, neconformităţile constate în ambele unităţi pot genera accidente de muncă grave, inspectorii de muncă dispunând sancţiuni maxime prevăzute de lege în astfel de cazuri. Fiecare unitate a primit o amendă de 10.000 de lei. „În ambele unităţi există pericolul iminent de electrocutare a angajaţilor din cauza lipsei asigurării măsurilor de prevenire a unor astfel de accidente. Într-una dintre staţiile electrice ale benzii transportoare acoperişul este defect, iar înăuntru pătrunde apa de ploaie. De asemenea, în ambele cazuri, a fost constatată lipsa împământării la o parte dintre echipamentele de muncă, într-o locaţie împământarea fiind asigurată cu ajutorul unui ax de rolă ruginit ce făcea legătura între banda de transport şi pământ. O altă deficienţă constatată de către inspectorii de muncă a fost, în amândouă unităţile, dotarea staţiilor electrice cu extinctoare cu perioada de valabilitate expirată. Situaţia a fost întâlnită, la una dintre unităţi, şi în ceea ce priveşte trusa medicală existentă pe un excavator a cărei perioadă de valabilitate expirase din anul 2015”, a declart purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Neli Matei.

De menţionat faptul că, într-una dintre cariere, în timpul controlului, angajaţii reparau banda de transport prin metode rudimentare, fără mănuşi de protecţie şi o scară mobilă la dispoziţie.