luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VAR-ul ar putea fi implementat și în Liga 1

„Vedeta” Cupei Mondiale din acest an, sistemul de arbitraj video ar putea fi folosit și în prima ligă românescă începând cel mai devreme din sezonul 2019-2020. Președintele Federației Române de Fotbal a vorbit despre posibilitatea introducerii acestui sistem, declarând că forul pe care îl reprezintă susține VAR-ul în Liga I, dar decizia finală trebuie luată de către Liga Profesionistă de Fotbal, cea responsabilă direct de activitatea din primul eșalon.

„Federaţia Română de Fotbal susţine implementarea VAR-ului, iar LPF ar trebui să găsească modalităţile financiare pentru asta. Prin VAR influenţezi arbitrajul şi jocul la final. Suporterii, antrenorii şi jucătorii vor fi mult mai încrezători în deciziile luate de arbitru. Centralul va avea posibilitatea de a urmări o reluare. Pentru că azi toţi avem această posibilitate, cu excepţia arbitrului, cel care trebuie să ia decizia. Trebuie să intrăm într-o fază de testare la care să participe toţi arbitrii, iar apoi, după cel puţin jumătate de campionat, să îţi poţi asuma implementarea. Cel mai rapid termen de implementare al arbitrajului video este sezonul următor (n.r – 2019-2020). Investiţia pentru LPF va fi între 1 şi 1,5 milioane de euro anual”, a declarat Răzvan Burleanu, preşedintele FRF.

Acesta a adăugat că marea provocare va fi ca întreruperea jocului să fie sub 80 de secunde.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Azi, între întreruperea jocului şi decizia VAR se scurg cam 80 de secunde la Cupa Mondială. În campionatele din Italia sau Anglia acest timp a fost redus la 40 de secunde. Deci FRF susţine necondiţionat implementarea VAR-ului, cu menţiunea că sistemul trebuie testat înainte”, a mai precizat cel care conduce forul național de fotbal.

Sistemul de arbitraj video a fost deja implementat în mai multe campionate importante din Europa și din lume, precum și la Cupa Mondială aflată în desfășurare în aceste zile.

FRF propune schimbări în sistemul competițional

Federația Română de Fotbal are o idee nouă asupra modului în care ar trebui să se desfășoare Liga I și astfel a făcut două propuneri pentru reorganizarea sistemului competițional. Una dintre aceste variante ar fi cu 14 echipe, un play-off cu trei manşe şi baraj pentru ultimul loc de Europa League, şi a doua cu 16 echipe, play-out cu o singură manşă şi meci de baraj.

„FRF nu a fost niciodată interesată să pună mâna pe Liga Profesionistă de Fotbal. Nu, FRF are doar un singur interes legitim, acela de a întări Liga I. Sistemul de 14 echipe cu play-off/play-out este unul foarte bun, la fel ca şi înjumătăţirea punctelor după campionatul regulat pentru că duce la întărirea competitivităţii. Problema o reprezintă meciurile din play-out, numărul de spectatori şi audienţa TV sunt jos. Aşa că prima propunere e să creăm o punte de legătură între play-out şi play-off. Mai exact un baraj între prima clasată din play-out, adică locul 7, şi ultimul loc calificabil în cupele europene din play-off. Ar fi un baraj într-o singură manşă pe terenul echipei din play-off. Este un sistem întâlnit în Danemarca şi Bulgaria. Apoi o problemă mai este faptul că play-off-ul se termină înaintea play-out-ului. Aşa că noi susţinem introducerea celei de-a treia manşe în play-off, astfel încât echipele să termine cam în acelaşi timp. Echipele din play-off ar juca între ele de 3 ori (n.r. – model Scoţia), nu de 2 ori ca acum. Şi echipa gazdă la cel de-al treilea meci se stabileşte în funcţie de locul ocupat în campionatul regulat. În acest fel va avea loc o creştere a veniturilor din vânzarea de bilete, dar şi din expunerea sponsorilor”, a spus Burleanu.

În sistemul cu 16 echipe propus de FRF, play-out-ul va avea șase echipe, iar play-out-ul zece.

„Propunerea sistemului cu 16 echipe porneşte de la faptul că azi, în fotbalul românesc, vedem din nou echipe de tradiţie susţinute de suporteri, din oraşe mari. Ţinând cont şi de investiţiile din infrastructură până în 2020, adică în stadioane în Bucureşti, Târgu Jiu şi Arad, considerăm că Liga I din sezonul 2019-2020 sau din 2020-2021 ar fi mult mai interesantă cu 16 echipe. Play-off-ul ar avea 6 echipe şi play-out-ul 10. Play-off-ul s-ar disputa ca azi, în dublă manşă, iar play-out-ul într-o singură manşă. Astfel se vor încheia amândouă cam în acelaşi timp, maximum o săptămână distanţă. Şi la fel vom avea aici un baraj între prima clasată din play-out, şi ocupanta ultimului loc calificabil în cupele europene din play-off”, a adăugat Burleanu.

Pentru a putea implementa una dintre cele două propuneri încă din sezonul 2019-2020, LPF trebuie să dea un răspuns până la şedinţa Comitetului Executiv al FRF din 2 august.

 

 

Politica