miercuri, aprilie 17, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Porcii din rasa Mangaliță, greu de promovat în Dolj din cauza lipsei furnizorilor

Proiectul Ministerului Agriculturii privind promovarea consumului cărnii de porc din rasa Mangaliță este greu de pus în practică la nivelul județului Dolj. Oamenii au fost receptivi, au depus sute de solicitări, dintre care în jur de 50 au fost eligibile, fiind foarte dificil, însă, cu furnizorii. Astfel, din aprilie până în prezent, în Dolj au fost înregistrate doar două livrări de purcei din această rasă.

Cea de-a doua livrare a avut loc în comuna Celaru, la finele lunii iunie, beneficiarul primind doar doi purcei. Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Dolj susțin că acest proiect este mai dificil de implementat din cauza lipsei furnizorilor. Angajații instituției au încercat să contacteze crescători de purcei din rasa Mangaliță și din exteriorul județului, dar nici această variantă nu le-a reușit.

10 purcei în aprilie

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primul doljean care a beneficiat de acest program este din Brădești. Acesta a fost mai norocos, primind numărul maxim de purcei(10 n.r.). Pentru a se asigura că fermierii cărora li se vor aproba astfel de cereri vor respecta cerinţele de creştere a animalelor, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Dolj vor efectua controale lunare. Cert este că nu se va admite hrană bazată pe concentrate, iar mediul de dezvoltare va trebui să fie cât mai apropiat de cel natural.

Condiții prevăzute în proiect

Conform proiectului, purceii pot fi livraţi atunci când ajung la o greutate de minimum 10 kilograme, fiecare, iar furnizorul primeşte 250 de lei pentru animalul predat beneficiarului. Acesta din urmă se poate înscrie în proiect cerând de la doi la zece purcei dar doar cu număr par. După perioada de acomodare, timp în care între şapte şi zece zile stă în spaţiu închis, animalul ajunge într-un mediu liber, pe exploataţii agricole, iar când atinge greutatea de 130 de kilograme este predat procesatorului. Jumătate din cantitate rămâne la cel care i-a crescut luând decizii cu privire la utilizarea lor.

Politica