luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Maria Tănse Symphonic, spectacol de excepție în Craiova

Peste 3.000 de oameni s-au bucurat, sâmbătă seara, de un spectacol de excepție organizat de Filarmonica „Oltenia” Craiova, care se încadrează în evenimentele organizate în anul centenarului Marii Uniri și dedicat „doamnei cântecului românesc”, Maria Tănase.  Evenimentul a avut loc în Sala Polivalentă din Craiova. 
Concertul „Maria Tănase Symphonic” a cuprins un colaj de piese ale artistei, reorchestrate de dirijorul Marius Hristescu. Pe scenă, în fața craiovenilor s-au prezentat Loredana Groza, Dinu Iancu Sălăjanu și Emilia Dorobanțu, împreună cu Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.
„Este un concert eveniment și este meritul integral al maestrului Marius Hristescu. Cu siguranță acest eveniment se va repeta, se va amplifica și până la sfârșitul anului când vom termina Centenarul venim și îl mai prezentăm, îmi doresc eu, o dată în Ardeal, o dată în Moldova și o dată în București”, a declarat, anterior evenimentului, managerul Filarmonicii, Gabriel Zamfir.
Spectacolul a cuprins atât piese din repertoriul Mariei Tănase, cât și cântece patriotice, după cum anunța încă de vineri, maestrul Marius Hristescu: „Am hotărât ca aceste piese pe care le-am orchestrat să le întrerupem din când în când cu piese din repertoriul românesc al unor compozitori absolut cunoscuți, Enescu, Paul Constantinescu, piese populare ale orchestrei. Sunt piesele celebre ale marii interprete Maria Tănase cele pe care le cântă soliștii împreună cu corul și orchestra și, ca să putem marca și Centenarul, am hotărât să facem și o selecție din câteva piese patriotice pe care le-am combinat într-un fel foarte frumos”.
Emilia Dorobanțu, o tânără interpretă, originară din Slatina, apreciată pentru talentul ei, aflată la prima experiență de acest gen s-a declarat emoționată și onorată pentru că a putut face parte din acest proiect: „Pentru mine sunt deja ca un vis împlinit (n.r. cântecele) pentru că de foarte multă vreme îmi doream să cânt piese populare românești cântate simfonic. Bucuria de a fi prezentă pe scena acestui concert nu poate fi exprimată prin cuvinte”.
„Am avut numeroase alte oferte pentru data de 5 mai, dar de departe m-a atras oferta prezentată de domnul Gabriel pentru că mi-am dorit dintotdeauna, fiind invidios pe ruși, pe nemți, pe italieni, pe unguri, că noi nu avem o muzică tradițională ridicată la un alt nivel, adică să poată fi cântată cu o orchestră simfonică, orchestrată într-un stil nobil și nu doar cu acea veche. Nu înseamnă că hainele vechi sunt urâte. Dimpotrivă. Le prețuim, le iubim pentru că sunt alte noastre, ale străbunilor noștri. (…) Cântecele patriotice pentru mine sunt valori naționale pentru că acestea s-au născut din dorința de a forma o singură țară, de a se uni și a fi români cu toții”, a spus Dinu Iancu Sălăjanu, într-o conferință de presă susținută anterior evenimentului.  Și ce a declarat a transmis publicului prezent, sâmbătă seara, în Sala Polivalentă, interpretând „Treceți, batalioane române, Carpații!”, poate cel mai aplaudat moment al serii.
Loredana Groza, așa cum ne-a obișnuit, a fost la înălțime, întregul spectacol fiind apreciat și aplaudat de cei prezenți în sală

Politica