vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zece mineri de la Cariera Roșiuța, în greva foamei din cauza salariilor

Zece mineri din cadrul Carierei Roşiuţa, unitate din subordinea Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat, miercuri, în greva foamei. Marea problemă a minerilor este cuantumul lefurilor, mai exact faptul că nu li s-au acordat clase salariale și astfel au rămas la nivelul celor de dinainte de negocieri. Deși o parte dintre protestatri au fost amenințați de către șefi, oamenii sunt hotărâți să continue acțiunea până se vor lua măsuri și în cazul lor.

Despre acordarea claselor de salarizare, date cu câteva săptămâni în urmă, cei zece mineri nemulțumiți susțin că ar fi fost acordate preferențial, în funcție de gradul de rudenie și de modul în care „știi să îți lingușești șefii”. Cei care au început protestul fac parte din Sindicatul Solidaritatea 2013, condus de Nicu Bunoaica. De data aceasta, însă, nu a fost inițiativa liderului de sindicat, angajații CEO luând singuri hotărârea de a-și face publică nemulțumirea.

Am colegi care nu au văzut nimic în plus”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Persoanele aflate în greva foamei, între care și o femeie, au spus faptul că deși au calificări, sunt ținuți pe posturi de mașiniști, pentru ca salariile să rămână mici. Conform ultimelor calcule, o creștere salarială s-a resimțit în cazul lefurilor mari, cele mici rămânând aproape nemodificate, după cum spun minerii.

S-au făcut promisiuni legate de salarii. Au crescut tot cele mari şi cele mici au rămas tot mici. La mine, de exemplu, a crescut cu aproximativ 140 de lei, am avut înainte 1.875 de lei şi acum am 2.022 de lei. Eu am venit solidar cu colegii mei. La mine s-a mai dat ceva, s-au oferit trei clase, dar am colegi care nu au văzut nimic în plus. Sunt oameni care muncesc și iau 1.900 de lei”, a spus unul dintre protestari.

Au refuzat dialogul

Daniel Horcea, din partea administrației, i-a invitat pe protestatari la discuții cu șefii de la Resurse Umane, dar aceștia au refuzat, spunând că nicio discuție anterioară nu a avut rezultatul scontat. Chiar și șeful de la Resurse Umane, Sorin Olaru, a încercat să stea de vorbă cu protestarii, fără a-i reuși intenția însă. La protest au venit și patru polițiști, care i-au legitimat pe protestatari și i-au întrebat ce revendicări au. Rămâne de văzut ce vor reuși să facă cei zece protestari și dacă cei din conducerea CEO vor găsi soluții pentru problemele lor.

Politica