vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalul Regional Craiova, termen limită de construire până în 2023

Spitalul Regional din Craiova ar trebui construit până în anul 2023, moment în care se vor încheia toate variantele de finanțare nerambursabilă. Actualul mandat financiar european se va încheia în anul 2020, după care se va aplica regula „n+3” și astfel se va mai prelungi această perioadă. Până acum se cunosc doar aspectele legate de teren, cele care se vor oficializa în cadrul unei ședințe de Guvern de săptămâna aceasta, finanțarea și alte amănunte legate de viitoarea investiție urmând a fi puse în discuție când la Craiova vor veni cei care se vor ocupa de studiul de fezabilitate și de consultanță.

Terenul de 27 de hectare, stabilit pentru construirea Spitalului Regional din Craiova, este unul generos și din acest punct de vedere nu ar trebui să mai apară probleme. Aceasta este părerea președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Acum, că s-a găsit un amplasament mult mai generos, cele 10 hectare de teren stabilite inițial vor reveni la Ministerul Apărării Naționale.

Am vorbit cu doamna ministru și am informat-o despre tot ceea ce aveam de spus. Am participat la o ședință, unde au fost cele trei orașe avute în vedere pentru construirea spitalului. Sigur este faptul că în cursul zilei de luni s-a definitivat dezmembrarea la OCPI și în felul acesta a devenit oficial că aproape 27 de hectare de teren din această suprafață a Ministerului Apărării au fost puse la dispoziția Ministerului Sănătății, iar restul de 14 hectare urmează să fie puse la dispoziția Minsiterului Educației, pentru acel campus universitar. Toate aceste lucuri se vor stabili, se vor oficializa în cadrul unei ședințe de Guvern, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni. Probabil, terenul de 10 hectare, stabilit în primă fază, va trece înapoi la Ministerul Apărării. În acest fel este un teren deosebit de generos. Nimeni nu va mai putea spune că nu putem pune acest spital pe un asemenea amplasament”, a menționat Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vocea care va discuta despre acest spital este a Consiliului Județean Dolj”

Pentru a deveni voce unică în cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Dolj va trece prin ședința din această lună un protocol. În acest act sunt trecute aspectele principale ale investiției care au rezultat în urma întâlnirii de săptămâna trecută.

Această sală a fost plină, la ședința de săptămâna trecută. Ne-am spus ideile, problemele, toată lumea fiind direct interesată de acest spital. Până și cei de la OMV, care au o conductă care trece pe acolo, ne-au spus că așteaptă o sesizare oficială și vor lua măsuri. Fie o mută, fie o dezmembrează, vor găsi soluții. Am făcut un proces verbal în baza căruia vom face un protocol, un protocol care să cuprindă lucrurile principale și pe cei care se vor ocupa direct de acest proiect. Vom intra în ședința de Consiliu Județean de luna aceasta cu acest protocol care într-un fel oficializează relația noastră în tot acest proiect. Același lucru va face și Primăria Craiova, vor aviza acest protocol. Vocea care va discuta despre acest spital este a Consiliului Județean Dolj și a președintelui Consiliului Județean Dolj. De data aceasta, ne-am implicat și ne vom implica direct”, a adăugat președintele CJ Dolj.

Legat de finanțare, nu ni s-a spus nimic”

Pentru mai multe detalii despre viitorul spital, va junge la Craiova, la jumătatea acestei luni, o delegație formată din persoanele ce se vor ocupa de consultanță și studiu de fezabilitate.

Așteptăm, între 12 și 14 martie, la Craiova, să vină cei care se ocupă de consultanță și de studiul de fezabilitate. Vor veni din nou să bată cu piciorul la fața locului, să vadă cum arată terenul. Ne vor spune și nouă lucruri mai concrete legate de viitoarea investiție, respectiv, ce volum de apă este necesar, de ce energie electrică au nevoie, câți metri cubi de gaze vor fi necesari, în așa fel încât instituțiile care ar trebui să aducă utilitățile în zonă să își poată prindă în program toate aceste investiții. Legat de finanțare, nu ni s-a spus nimic. Nu se știu foarte multe lucruri la acest moment, poate găsim o formulă atunci când vor veni la Craiova. Bănuiesc că va ajunge aici și un secretar de stat și vom discuta mai multe aspecte atunci”, a completat Prioteasa.

Campusul universitar, proiect separat

Legat de campusul universitar, acesta este un proiect separat, aflat momentan în faza de discuție. CJ Dolj va sprijini și acest demers, la vremea lui, însă.

Am discutat și cu reprezentanții Universității de Medicină în legătură cu acel campus universitar. Sunt două lucruri diferite, două proiecte separate. Noi avem o problemă pe care dorim să o rezolvăm imediat, respectv spitalul regional. Cea legată de campus este a Universității. Noi o sprjinim și pe aceasta, nu o excludem, însă în acest moment nu suntem pregătiți să vorbim despre ea. Din discuții a rezultat că este nevoie și de acest campus universitar”, a menționat șeful administrației județene din Dolj.

Maximul unde se poate duce cu acest spital este 2023”

Finanțare pentru aceste spitale există până în anul 2023, fapt pentru care factorii implicați în acest proiect ar trebui să demareze cu responsabilitate întreaga procedură. Tehnic vorbind, unitatea ar putea fi construită, după cum a mai spus președintele CJ Dolj.

Până în anul 2023 există finanțare pentru spitale. În anul 2020 expiră mandatul financiar și o să fie acea regulă n+3. Maximul unde se poate duce cu acest spital este 2023. Dacă nu se face până atunci, lucrurile se complică. Tehnic se poate realiza spitalul. Este nevoie de o firmă mare, de bunul mers al lucrurilor la licitație și eu cred că este posbil, tehnic vorbind, să fie construit până atunci acest spital”, a conchis Ion Prioteasa.

Politica