vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Buget mai mare în acest an în Dolj. Consiliul Judeţean pregăteşte investiţii în infrastructură

Judeţul Dolj are, în acest an, un buget mai mare cu 27%, iar cei mai mulţi bani pentru investiţii vor merge către infrastructură, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Bugetul propriu al judeţului Dolj pentru 2018, votat, de consilierii judeţeni, se ridică la

aproape 480 milioane lei. Suma este cu peste o sută de milioane lei mai mare decât anul trecut.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În linii mari noi suntem mulţumiţi şi chiar foarte mulţumiţi de bugetul pe care îl avem în acest an. Nu suntem exaltaţi pentru că nu ştim ce se întâmplă mai târziu, respectiv ca să ai o imagine cu adevărat reală asupra bugetului trebuie să mai aştepţi şi rectificarea din iulie, şi pe cea din septembrie, unde, dacă nu vom primi niciun ban sigur că nu mai putem spune că acest buget de la început de an este foarte bun.

Este cu 27% mai mare decât anul trecut şi acest lucru se datorează faptului că s-a modificat modul de alocare a banilor către localităţi, cu circa 103 milioane lei mai mare. Pe de o parte ni s-a dat, pe de altă parte la Protecţia Copilului şi în alte zone în care trebuia să vină tot de la bugetul statului bani, n-au venit şi atunci suntem nevoiţi să îi îndestulăm întâi pe ei şi e vorba de o sumă destul de mare adică circa 40% din acest buget care se duce către zona socială. Au contat foarte mult cele 11 proiecte pe care le avem cu finanţare nerambursabilă. Am fost foarte atenţi nu atât la ceea ce consumăm cât la ceea ce dezvoltăm”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Către capitolul dezvoltare, Consiliul Judeţean direcţionează în acest an cu 10% mai mult din buget faţă de anul trecut. Cei mai mulţi bani vor merge către investiţii în infrastructură.

Dacă în anii trecuţi, aşa cum ştiţi, ne duceam undeva la o dezvoltare de circa 30% şi anul acesta am ţinut să ajungem undeva şi să depăşim dacă este posibil şi iată că am ajuns la 40% din buget pe care îl ducem în investiţii şi, după părerea mea, nu este o cifră definitivă. Deci în continuare vom găsi alte elemente şi vor veni şi lucruri adiacente cum sunt fondurile europene şi care sunt destul de consistene şi aceşti 40% probabil se vor duce mult mai departe.

În anii trecuţi a fost o strategie a Consiliului Judeţean ca să ne ducem către zona de sănătate şi ne-am dus câţiva ani pe zona de sănătate astfel încât o listă pe care am făcut-o cu o parte din investiţiile importante pe care le-am avut în sănătate se ridică undeva la 30 de milioane de euro. Acum vorbim de 17% pentru faptul că se cam termină lucrările în această zonă. Şi atunci cele mai mari sume de bani pe care le alocăm anul acesta şi probabil şi în anii următori sunt în domeniul infrastructurii, în domeniul transporturilor, pentru că, aşa cum am văzut, ca să-ţi vină investitori la Craiova sau în orice zonă din judeţ trebuie să ai drumuri, apă, canalizare, condiţii civilizate. Şi de aceea şi acest 31% pe care îl avem aici se va modifica şi va fi upgradat cu proiectele europene pe care până în acest moment avem semnale că au trecut, putem considera că sunt câştigate”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Din cei peste 190 milioane de lei prevăzuţi pentru programul de investiţii, peste 61 milioane lei merg către capitolul Transporturi, pentru Protecţia Mediului sunt prevăzuţi peste 50 milioane lei, iar pentru Sănătate peste 30 milioane lei, iar pentru Cultură şi Recreere, peste 30 milioane lei.

Politica