sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Liviu Pop a luat la puricat învățământul românesc, la Târgu Jiu

Ministrul Educației, Liviu Pop, a participat luni, în Târgu-Jiu, la o întâlnire regională organizată în teritoriu de Minister. Scopul acestor discuții este acela de a pune pe tapet situația actuală a învățământului. Liviu Pop a mai fost la Constanţa la o astfel dezbatere și va mai urma una în Bacău.

O veste bună este, după cum a anunțat Liviu Pop, că lefurile dascălilor vor crește în luna martie și în luna decembrie a acestui an. La jumătatea lunii februarie, sau în martie, vor fi acordate și voucherele de vacanță.

În 14 februarie, când se dau salariile, vrem să dăm și voucherele de vacanță. Sau în martie, în funcție de cum se organizează școlile. Nu avem probleme financiare la Ministerul Educației cu finanțele. Avem cel mai mare buget al Educației din ultimii 100 de ani. Avem șapte miliarde de euro buget. (…) Creșterile salariale vor fi mult mai mari ca cele menționate în programul de guvernare. O să avem creșterea din martie, posibil și ca pe final de an să luăm ceva creșteri. Și HGO cu sporurile și creșterea din martie va aduce plus valoare. Această creștere de 20-25% vreau să se vadă și în actul de predare, actul de educație pentru fiecare elev sper să crească”, a anunțat Liviu Pop.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Joi se reglementează sporurile din învățământ

Un alt subiect pus în discuție, la Târgu Jiu, este ce al sporului pentru condiţii vătămătoare, în județul Gorj existând probleme. Joi va apărea o Hotărâre de Guvern în acest sens.

Din datele mele, avem toate avizele şi joi vom avea HG care reglementează toate sporurile în sistemul de învățământ preuniversitar. Actul normativ nu poate prevede măsuri retroactive, doar dacă anumite unităţi şcolare vor fi verificate de către Curtea de Conturi şi se constată că în urma verificărilor anumiţi angajaţi din sistemul de învăţământ au dobândit sporurile ilegale atunci se pot restitui banii. Noi nu avem atribut astăzi ca să spunem că s-au dat nişte bani conform legii. (…) Dacă avem calculatoare care afectează salariații, este obligația angajatorului să schimbe calculatoarele. În HG vor fi prevăzute toate condițiile de acordare a sporurilor. Legat de sporurile pentru performanță, avem alte mecanisme de recunoaștere, respectiv gradația de merit. Aici trebuie să ne aplecăm atenția mult mai mult. Resursele educaționale deschise trebuie să iasă mult mai mult la iveală”, a explicat ministrul Pop.

Închiderea a o mie de şcoli este o minciună”

Ministrul Educației a mai vorbit la Târgu-Jiu despre acuzațiile din spațiul public referitoare la faptul că se va pune lacăt pe ușa unui număr de peste 1.000 de școli din România.

Faptul că se doreşte închiderea a o mie de şcoli este o minciună. Este o campanie electorală că altfel nu o pot numi făcută de un deputat al opoziţiei care vrea să iasă în evidenţă. Nu se închide nicio unitate şcolară, că se fac anumite reorganizări este atributul fiecărui consiliu local, avizul pe care îl dă Inspectoratul Şcolar îl dă în baza Legii Educaţiei Naţionale. În rest, Consiliul Local decide închiderea şcolii. Faptul că juridic se unesc două entităţi decide Consiliul Local. Asta înseamnă dispariţia unui post de director şi a unuia de contabil şi de secretar. Dar în rest, nici profesorii, nici elevii nu pleacă acasă”, a mai spus ministrul Educației.

Așa, și?!”

Liviu Pop nu se teme de o posibilă schimbare din funcție odată cu instalarea Guvernului Dăncilă. Acesta va accepta situația și este convins că cel care ar putea să-i ia locul va continua proiectele Minsiterului Educației.

Așa, și?! Nu am venit în Guvern pe persoană fizică, sunt membru al PSD și mă mândresc cu asta, până la urmă implementez programul de guvernare, nu am emoții legat de această problemă. Cine va veni după mine, cu siguranță va implementa programul de guvernare. România are cea mai mică perioadă a unui ministru al Educației. La noi un ministru stă pe funcție 6 sau 7 luni. Acum avem un program de guvernare care trebuie respectat. Noi ne ocupăm de Educație. Administrațiile locale pot accesa fonduri pe Axa 3 pentru a construi școli, grădinițe, creșe etc. (…) Orice variantă este bună pentru postul de ministru al Educației. Sunt pregătit să plec din funcție chiar din prima zi. Sunt în cel de al V-lea Guvern”, a declarat ministrul Educației, în cadrul conferinței de la Târgu Jiu.

Politica