Agricultorii olteni, interesați de fondurile europene

Grad ridicat de absorbție a fondurilor europene destinate agricultorilor, în regiunea Oltenia. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, că județul Dolj are o realizare de 124% în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, în implementarea proiectelor finanțate prin PNDR și atingerea țintelor de absorbție. Din acest punct de vedere, cel mai bine, dintre județele Olteniei, stă Gorjul.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, a fost prezent, sâmbătă, la Craiova, la o întâlnire de lucru cu personalul de conducere de la nivel central, regional şi judeţean al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), întâlnire la care au luat parte și secretarul de stat Alexandru Potor și directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Evenimentul organizat la Craiova este al doilea din seria de întâlniri lunare stabilite pentru analizarea stadiului implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 şi pentru identificarea problemelor semnalate și a soluțiilor de rezolvare imediată a acestora în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, în implementarea proiectelor finanțate prin PNDR și atingerea țintelor de absorbție.

“Am avut astăzi și satisfacții și insatisfacții. O parte din zone – Cluj, Satu Mare – au rezultate, și-au îndeplinit cifrele stabilite cu unele depășiri. Dar sunt zone și fără rezultate, iar asta a dus la o neîmplinire de 12 milioane pe toată țara. Noi ne-am programat să atragem o sumă de 112 milioane euro. Am realizat pe această lună doar o sumă de 93 de milioane euro. În Oltenia sunt realizări. Doljul a realizat 124%. Față de 1,5 milioane, a absorbit 1,86 milioane, Oltul – 165%, Vâlcea – 167%, Gorjul – 487%, Mehedinți – 99,3%.

Noi facem aceste analize lunar și ne stabilim la nivelul Ministerului, la nivelul conducerii Agenției, măsuri concrete pentru a ne împlini acest program la care ținem foarte mult. Ca ministru, consider că cea mai mare sarcină, cea mai importantă misiune a noastră este ca întreg dispozitivul pe care îl avem, în toată țara să-și urmărească zilnic programul în așa fel încât la sfârșitul anului să putem aduce de la Uniunea Europeană fondurile necesare pe care le doresc fermierii, cei care vor să facă investiții și să putem să ridicăm satele românești, să utilăm bine fermele din țară, pentru ca oamenii să o ducă mai bine”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, ministrul Agriculturii Petre Daea.

Discuțiile din cadrul întâlnirii de la Craiova au fost axate atât pe analiza stadiului implementării și nivelul absorbției efective a fondurilor nerambursabile, cât și pe găsirea unor soluții concrete pentru a accelera plățile. Totodată s-a pus în discuție procesul de derulare a proiectelor din momentul depunerii și până la ultima tranșă de rambursare.

Un subiect de dezbatere l-a reprezentat și situația beneficiarilor cu achiziții publice și a termenelor legale de avizare a acestora, dar și accelerarea recuperării debitelor pentru ca sumele de bani să fie realocate unor proiecte viabile.

„Fondurile de garantare reprezintă elemente fundamentale ale arhitecturii mecanismului de absorbție a fondurilor europene. Subliniez faptul că trebuie să existe o colaborare instituțională cu fondurile de garantare, mai ales pentru că avansurile acordate beneficiarilor trebuie să se producă rapid. În cazul în care sunt identificate disfuncții, acestea vor fi centralizate pentru a fi discutate cu președinții fondurilor de garantare, cărora le solicităm colaborarea. Ne vom asigura, astfel, că există un semnal foarte clar de la nivel central pentru soluționarea oricăror probleme care apar în acordarea garanțiilor”, a declarat Alexandru Potor, secretarul de stat pentru dezvoltare rurală din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Directorii de Centre Regionale și de Oficii Județene ale AFIR au semnalat problemele de natură logistică sau administrativă cu care se confruntă și care pot influența în mod negativ buna desfășurare a activității structurilor teritoriale ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

„Strategia aplicată pentru dezvoltarea agriculturii a fost aceea de a scoate pe piața din România fondurile disponibile măsurilor de investiții din PDNR. Aceasta a condus la un număr foarte mare de proiecte și a crescut cererea de utilaje, depășind stocul disponibil la furnizori, care și-au făcut calculul pe tendința anului trecut. Astfel, este o nevoie de creștere a numărului de utilaje agricole disponibile pe piață. Noi purtăm mai multe discuții cu APIMAR pentru a le solicita acest lucru și pentru a le prezenta situația clară a necesarului real de utilaje specializate ca urmare a proiectelor finanțate de AFIR în această perioadă. Noi avem proiecte selectate, avem contracte semnate, astfel că, pentru a evita blocaje în derularea fondurilor europene trebuie mărit ritmul de aprovizionare al utilajelor în România”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

AFIR a semnat până în prezent 35.247 de contracte de finanțare aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (aici incluzând și contractele de finanțare preluate prin procedura de tranziție dintre Programe), valoarea totală a acestor proiecte fiind de aproximativ 1,9 miliarde de euro, au transmis reprezentanții Agenției, menționând și că pentru proiectele de investiții și pentru plățile compensatorii, beneficiarii PNDR au încasat fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 1,56 miliarde de euro, efectuate de la demararea Programului până în prezent.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit, pentru Jurnalul Olteniei, și despre problema sistemelor de irigații. Amănunte despre investițiile în acest domeniu, dar și despre alte informații de interes puteți citi în ediția de marți a cotidianului regional “Jurnalul Olteniei”.

Populare

Recomandări

Gala fotbalului doljean, la Craiova

Tinerii fotbaliști doljeni, dar și antrenorii lor, reprezentanți ai...

45 de ani de închisoare, după ce a încercat să recreeze crimele odiosului Jeffrey Dahmer

Criminalii în serie și atrocitățile lor produc nu doar...

Făina de greieri, acum și în România

Un magazin online din Baia Mare a pus la...

Vâlcea. Turiști blocați la Cozia. Un copil de 1 an și jumătate între aceștia

Un grup de 4 persoane, printre care un copil...