Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, la Craiova

Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi, în parteneriat, cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local, organizează în perioada 19-21 mai a.c., în Piaţa „William Shakespeare”, a X-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme.

Deschiderea oficială a manifestării va avea loc vineri, 19 mai, ora 11.00, în Piaţa „William Shakespeare”, în prezența reprezentanților Muzeului Olteniei și autorităților locale.

Ca în fiecare an, la Craiova, al treilea week-end din luna mai, transformă Piaţa „William Shakespeare”, într-un regal de culoare și forme, rezultat din etalarea unei diversități/varietăți de minerale, pietre semipreţioase şi atrăgătoare bijuterii hand-made (coliere, cercei şi brăţări), prezentate publicului craiovean de peste cei 35 de colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti ş.a.) şi din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova). Craiovenii sunt așteptați în Piaţa „William Shakespeare”, în intervalul orar 09.00 -19.00, cu excepția zilei de duminică, 21 mai, când manifestarea se va închide la ora 15.00.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme, organizat la Craiova de către Muzeul Olteniei, Secția de Științele Naturii,  este în fapt, o expoziţie în aer liber, un târg dar  şi o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, menită a informa şi a forma un publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare,  în cadrul Salonului sunt cuprinse conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie, geologie şi din paleontologie. Craiovenii pasionați de minerale pot participa sâmbătă, 20 mai, ora 11.00, la Sediul Secției de Științele Naturii (str. Popa Șapcă nr. 7), la Conferința „Oltenia Geologică, susținută de Ion Stelea, cercetător în cadrul Institutului Geologic Român din București..

În România, primele mostre de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea Babeş-Bolyai, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea  mineralelor. La aceste manifestări luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi. Încet-încet, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, astăzi ajungând să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural de la noi.

La Craiova, prima ediţie a Salonului a fost organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei în anul 2008, an de an bucurând publicul craiovean, astfel încât s-a legitimat valoric, inclusiv la nivel național, devenind o frumoasă tradiţie locală.

Populare

Recomandări

Accident între două microbuze și un tir. Pompierii au intervenit

13 persoane au fost implicate în cumplitul accident Pompierii mehedințeni...

Controale la deținătorii de arme. Ce au confiscat polițiștii

Polițiștii mehedințeni au desfășurat activități specifice la deținătorii de...

Ghete Disney contrafăcute, oprite la vamă

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a...

Ștefan Bănică Jr, la festivalul Sarmalelor și Piftiilor

Intrarea va fi liberă la toate recitalurile Ștefan Bănică Jr....