vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Demersuri pentru Spitalul Regional din Craiova

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că Spitalul Regional din Craiova este o certitudine. O delegație formată din reprezentanți ai mai multor autorități a sosit marți în Bănie, urmând să rămână aici și astăzi, pentru a purta mai multe discuții concrete despre proiectul Spitalului Regional.

Spitalul Regional din Craiova, o necesitate pentru întreaga zonă a Olteniei, este o certitudine în momentul de față. Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat acest lucru într-o conferință de presă care a avut loc marți, anunțând, totodată, că în cursul aceleiași zile urma să ajungă, în Bănie, o delegație care să poarte discuții atât cu autoritățile și cu furnizorii de utilități, cât și cu conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, pentru a vedea exact către tip de spital se va merge.

În cursul acestei zile (marți – n.r.) va sosi o delegație importantă de la Ministerul Sănătății, de la Banca Europeană de Investiții și din alte multe părți, care să poarte o discuție cu noi, iar în cursul acestei vizite, să se vadă și amplasamentul. În acest moment, cred că putem să spunem câteva lucruri legate de certitudini, și anume că una dintre ele este că cele trei spitale se fac, la Craiova, la Iași și la Cluj. Credem că noi vom fi cei care vom gestiona tot ceea ce ține construcția acestui spital. Autoritatea contractantă este Ministerul Sănătății dar, într-un final, noi vom fi beneficiarii pentru că, în același timp, conform Legii 215, avem această posibilitate de a gestiona și problemele din alte județe. Cred că, la un moment dat, dacă legislația nu se schimbă, vom face și aici o asociație de dezvoltare intercomunitară cu toate cele cinci județe, așa cum am avut una și pentru situații de urgență, prin care am putut lua dotări pentru pompieri. În cursul zilei de miercuri, vom avea din nou o discuție. Mâine (miercuri – n.r.) vor merge la spital, unde vor discuta probleme foarte concrete, pe care noi nu le stăpânim, în legătură cu secțiile care vor fi în acest spital. Și noi suntem doritori să vedem cât mai multe amănunte, câte paturi are spitalul, ce tip de construcție este, și, în plus, noi am chemat toți furnizorii de utilități pentru ca fiecare să spună ce ar trebui să facă. Vom fi împreună și cu Primăria Craiova și cu mai multă lume. Nici înainte nu am avut vreun obstacol, și când era doamna Lia Olguța Vasilescu ne-am dat mâna de la început și am spus că orice va fi, de orice va fi nevoie, de la oricare dintre noi, vom pune la dispoziție. Este unul dintre lucrurile cele mai importante care se petrec în această regiune”, a explicat Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noi ne dorim ca Spitalul Județean să rămână”

Președintele CJ Dolj a spus că după ce se vor stabili cu exactitate detaliile legate de proiectul spitalului regional, va avea loc și o discuție despre Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova.

Vom avea apoi o discuție despre spitalul existent, ce se întâmplă acolo, dacă mai rămâne sau nu mai rămâne și cât mai rămâne. Nu vrem să înfricoșăm lumea, vrem să știm cum gândește Ministerul Sănătății și care este strategia. Noi ne dorim să rămână, este păcat de această construcție. Suntem de acord că trebuie reabilitată, dar sunt foarte multe lucruri care ar putea să fie duse în acest sediu”, a conchis președintele CJ Dolj.

Reamintim că, în conformitate cu acordul încheiat între Ministerul Sănătății cu Banca Europeană de Investiții, BEI are la dispoziție 10 luni de la semnarea acordului pentru a realiza documentele necesare accesării de fonduri nerambursabile, inclusiv studiile de fezabilitate. Asta înseamnă că în toamna anului acesta ar trebui să avem gata cele trei studii de fezabilitate, după care se poate demara licitația pentru proiectare tehnică și pentru execuție. Costul unui spital ar urma să fie, conform declarațiilor fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, de peste 200 de milioane de euro, dintre care 50 de la Uniunea Europeană. Rămâne de văzut de unde va veni diferența de bani.

Politica