vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parteneriatul dintre Universitatea din Craiova şi inspectoratele şcolare judeţene continuă

Universitatea din Craiova a reînnoit acordurile de colaborare cu inspectoratele şcolare judeţene, din zona S-V Oltenia (ISJ Dolj, ISJ Olt, ISJ Gorj, ISJ Vâlcea, ISJ Mehedinţi). Cu această ocazie, au fost prezentate şi proiectele ce vor fi derulate de universitate în colaborare cu inspectoratele şcolare judeţene şi la care vor participa elevii claselor terminale, în parteneriat cu studenţii craioveni.

Proiectele incluse în protocol vizează o colaborare cât mai bună între instituţiile implicate, în vederea asigurării calităţii învăţământului din zona S-V Oltenia, şi, implicit, crearea unei strategii de comunicare interactivă mult mai aplicată cu elevii şi cu studenţii din această parte a ţării.

Pentru Universitatea din Craiova, această şedinţă este foarte importantă. Este importantă din două puncte de vedere, în primul rând că ea simbolizează substanţialitatea colaborării acestei instituţii cu inspectoratele şcolare ale Olteniei, astfel încât ideea de educaţie care se face într-o regiune, faptul că nu există nicio fractură între nivelurile învăţământului din această regiune, există o coerenţă în stabilirea strategiilor şi politicilor educaţionale într-o regiune, lucru pe care domnul rector, pe atunci prorector, Spînu, le-a gândit, construind acest proiect care este la a III-a ediţie şi pentru care v-am rugat să participaţi, se va semna un alt protocol, un protocol anual pentru a continua acest proiect de colaborare între Universitatea din Craiova şi inspectoratele şcolare din judeţele Olteniei. În al doilea rând, este foarte importantă această întâlnire pentru că se face într-un context aniversar, Universitatea din Craiova sărbătoreşte anul acesta, 70 de ani de când ea a fost înfiinţată, prin Ordin Regal în 1947, Regele Mihai semnând două astfel de acte de constituire, cel al Universităţii din Craiova şi cel al Universităţii din Timişoara. În acest context aniversar, acest protocol capătă o semnificaţie şi mai importantă pentru că vorbeşte despre visurile pe care momentul 1947 le-a avut şi realităţile pe care 2017 le-a are şi vorbeşte despre responsabilitate, despre continuitate şi mai ales despre dorinţa ca această regiune să se dezvolte prin educaţie. Este o dorinţă absolut normală pentru că dincolo de toate problemele economice, politice, o concreteţe se manifestă cu pertinenţă şi anume dreptul la educaţie, singura avere pe care un popor o are este educaţia, fără aceasta viitorul este destul de ambiguu, aş putea spune că este chiar foarte trist”, a spus Nicolae Panea, prorector al Universităţii din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu această ocazie, inspectorii şcolari generali ai inspectoratelor şcolare judeţene Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, au venit la Craiova, dând asigurările necesare continuării parteneriatelor între instituţiile din domeniul educaţiei.

Prezenţa tuturor inspectorilor generali din judeţele Olteniei demonstrează că şi dumnealor gândesc la fel şi că această consonanţă face ca Oltenia să fie nu neapărat o alăturare de judeţe, o alăturare de instituţii ci o omogenitate în gândire şi sper eu şi în acţiune. În acest an, Universitatea din Craiova a gândit două nuclee de dezvoltare particulară, este vorba de luna mai, este momentul când a fost semnat actul de constituire şi luna septembrie, începutul festiv al anului care într-un fel apropae antropologic rememorează trecutul gândindu-se la viitor. Protocolul pe care noi astăzi îl propunem colegilor noştri din regiunea Oltenia face legătura între ceea ce elevul din Oltenia doreşte şi ceea ce Universiatea din Craiova oferă”, a mai spus Nicolae Panea.

Pe parcursul anului universitar în curs, instituţia de învăţământ superior va desfăşura numeroase proiecte în parteneriat cu inspectoratele şcolare judeţene.

Sunt acţiuni care permit elevilor din aceste judeţe să înţeleagă mai bine, să cunoască mai bine ceea ce reprezintă Universitatea din Craiova şi aş numi câteva: primul este Studenţii noştri pot mai mult. Participarea elevilor la formula aceasta în care studenţii oferă ceea ce este mai interesant din activitatea lor, va vorbi elevilor despre ceea ce îi aşteaptă aici. Lucrul acesata se va desfăşura în mai. Tot în mai, se va desfăşura Cupa Universităţii din Craiova pentru liceele Olteniei, este o acţiune de tradiţie, o acţiune de mare succes, foarte iubită de elevii şcolilor din Craiova. A treia activitate este proiectul Zilelor porţilor deschise şi aici este o relaţie cât se poate de concretă între ceea ce oferă Universiatea din Craiova şi ceea ce caută elevul din această parte a ţării. Următoarea activitate este Cariera ta contează şi vorbeşte despre o nouă strategie a universităţii şi anume implicarea acesteia în viitorul nu doar în diploma elevului şi studentului, ci şi în viitorul acestuia, astfel încât studentului nostru să i se conştientizeze esenţialitatea faptului că universitatea are grijă de el nu doar dându-i o diplomă, ci şi făcându-i cunoştiinţă cu perspectivele angajării sale şi ultima acţiune care se va desfăşura în septembrie, este încununarea tuturor acestor acţiuni, este Forumul Carierei, în care, practic, angajatori, universiatea, presă, studenţi, vor participa, astfel încât, revenind la ideea de bază, omogenitatea acestei regiuni să devină o concreteţe nu doar o retorică”, a mai precizat Nicolae Panea.

Monica Suna, inspector şcolar general al Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj a declarat că doreşte continuarea parteneriatului cu Universitatea din Craiova şi a mulţumit coducerii instituţiei pentru colaborarea fructuoasă de până acum.

Îmi doresc ca parteneriatul cu Universitatea din Craiova să continue pe aceaşi linie, întrucât avem de beneficiat noi, ca şi cadre didactice, prin ceea ce dumneavoastră ne oferiţi şi anume programe de pregătire pentru colegii noştri debutanţi care parcurg gradele didactice, pe de-o parte, pe de altă parte, ne-aţi sprijinit şi aţi fost alături de noi în ceea ce priveşte organizarea conferinţelor, simpozioanelor sau meselor rotunde la care, cu siguranţă, vor participa din ce în ce mai multe cadre didactice. Participarea dumneavoastră în parteneriat ne onorează şi ne obligă să ne ridicăm la standarde superioare. Aţi fost alături de noi şi sper ca şi în continuare să fiţi în ceea ce priveşte pregătirea elevilor noştri în vederea promovării în număr cât mai mare a examenului de Bacalaureat şi pe de altă parte, aţi fost alături de noi în ceea ce priveşte pregătirea practică a elevilor noştri calificaţi la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolar, pregătire fără de care noi nu puteam să avem rezultatele pe care le-am avut”, a spus Monica Suna.

 

Politica