sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Primarii au primit mură-n gură pentru autorizarea târgurilor

Niciun târg de animale sau agroalimentar din județul Mehedinți nu are autorizație sanitar veterinară de funcționare. Niciunul dintre ele nu este închis, ci funcționează ilegal pe principiul ,,las că merge și așa”. Inspectorii de la Direcția Sanitar Veterinară Mehedinți închid ochii că n-au ce face dacă primesc ordin ,,de sus”.

Motivele invocate de primăriile care le administrează sunt cele veșnice: nu sunt bani, nu știu exact ce trebuie să facă pentru autorizare. În Mehedinți sunt târguri în localitățile Pătulele, Tâmna, Strehaia, Broșteni, Vânju Mare și Cerneți. Pentru a se intra în legalitate, cu soluții concrete, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinți, Aladin Georgescu, și prefectul Nicolae Drăghiea i-a convocat pe toţi primarii la discuţii cu directorul DSVMehedinți Sorin Jianu, mai ales în contextul în care, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, primarii pot obţine fonduri pentru modernizarea târgurilor şi pieţelor comunale. Cu alte cuvinte i-a chemat să le dea mură-n gură.

,,Eu cred că s-a lămurit ce era de lămurit. În perioada următoare D.S.V. Mehedinți va comunica fiecărei primării în parte ordinul care cuprinde normele de autorizare sanitar veterinară a târgurilor.  Mai departe, toţi primarii vor depune cereri de finanţare ca pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală să îşi reabiliteze târgurile şi pieţele”, a precizat Aladin Georgescu, preşedintele Consiliul Judeţean Mehedinţi. Lipsa apei curente, sau standurilor special amenajate pe sectoare, sunt principalele nereguli pentru care inspectorii sanitar veterinari nu au emis autorizaţie de funcţionare:,,Prima şi  cea mai importantă condiţie pentru autorizarea unui târg sau a unei pieţe este prezenţa apei curente. Toate normele de autorizare sunt prevăzute în ordinul nr. 77  din 15.07.2015 în care sunt prezentate toate obligaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de funcţionare sanitar veterinare”, a declarat Sorin Jianu, director D.S.V. Mehedinţi. De funcţionat, târgurile au funcţionat și funcționează și fără autorizaţii, dar condiţiile oferite deopotrivă comercianţilor şi cumpărătorilor lasă mult de dorit. Primarul din comuna Broşteni, Alexandru Borugă, a anunțat că a făcut deja demersuri pentru obținerea de fonduri necesare modernizării și autorizării târgului comunal renumit de aici. Este vorba de târgul de duminică. ,,Interesul nostru este să dezvoltăm participarea cetăţenilor la aceste târguri. Am făcut deja un proiect şi un studiu de fezabilitate pe care urmează să le depunem la Ministerul Dezvoltării pentru a obţine fonduri pentru modernizare. Târgul de la Broşteni este unul săptămânal, iar aici vin comercianţi şi vânzători deopotrivă din Mehedinţi şi Gorj.” a declarat Alexandru Borugă, primarul comunei Broşteni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Până în prezent primarii au scăpat basma curată şi au aplătit amenzi pentru lipsa autorizaţie de funcţionarea sanitar veterinare: ,,Asta ar mai fi lipsit, să ne dea şi amenzi. Am fost ameninţaţi că ne închid târgurile, ni s-au dat termene de conformare, dar fără bani, e greu să faci ceva. Sperăm însă că să obţinem finanţare, acum, de la guvern”, a declarat Ion Cioară, primarul comunei Tâmna. Cel mai strălucit târg din județ, ca să spunem așa, este cel din Cerneți, acolo unde Primăria Șimian, cu fonduri locale dar și cu fonduri accesate, e pe cale să finalizeze toate lucrările necesare autorizării și funcționării potrivit normelor în vigoare.

Politica