duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Înscrierea copiilor în învățământul primar, supusă consultării publice

Ministerul Educației a pus, de curând, în dezbatere publică, proiectul privind metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar în anul școlar 2017 – 2018. Potrivit documentului, părinții ai căror copii împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. De asemenea, părinții ai căror copii împlinesc vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 30 decembrie au posibilitatea de a-și înscrie copiii în ciclul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea acestora e corespunzătoare. În caz contrar, copiii vor fi înscriși la grădiniță în grupa mare.

„Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2017 inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii. Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie — 31 decembrie 2017 inclusiv pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie — 31 decembrie 2017 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2017-2018, sau ai celor pentru care evaluarea (..) arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță în grupa mare. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat”, se arată în proiect.

Proiectul mai prevede că pe data de 22 februarie vor fi afișate circumscripțiile școlare și numărul de clase pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ, atât pe site-ul acesteia cât și al inspectoratului școlar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, 14 martie este data până la care se va realiza evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor.

Între 23 februarie – 2 martie se va organiza în fiecare școală de învățământ „Ziua porților deschise”, iar părinții și copiii vor putea vizita clasele și vor putea discuta cu personalul unității de învățământ.

Același proiect prevede că între 27 februarie și 16 martie, părinții vor completa, online sau la unitatea de învățământ, cererile tip de înscriere. Inspectoratele școlare și unitățile de învățământ au obligația de a asigura informarea părinților cu privire la prevederile legii în ceea ce privește înscrierea copiilor în învățământul primar.

Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar mai prevede că toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala din circumscripție vor fi înmatriculați la respectiva unitate de învățământ. Copiii care provin din alte circumscripții școlare sau alte localități, se vor înscrie pe locurile rămase libere.

Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare are ca termen data de 6 aprilie.

Consultarea publică se desfășoară în perioada 26 ianuarie – 10 februarie, iar sugestiile pot fi trimise pe adresa [email protected].

spot_img
spot_img

Politica