sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Împrumut de cărţi la domiciliu, de la Biblioteca Judeţeană

 

Peste 120 000 de volume, din toate domeniile, sunt puse la dispoziţia iubitorilor de lectură, de către Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”. În clădirea instituţiei, la etajul I, se află Secţia de Împrumut la domiciliu pentru adulţi, amenajată cu două săli în cadrul cărora cărţile sunt aşezate în sistemul accesului liber la raft.

Sala destinată colecţiilor de beletristică pune la dispoziţia cititorilor atât cărţi pentru elevi şi studenţi cât şi cărţi pentru lectura de loisir, fondul de carte fiind îmbogăţit în permanenţă cu ultimele apariţii, în funcţie şi de cererile utilizatorilor. Sala destinată cărţilor de specialitate pune la dispoziţia cititorilor cărţi din toate domeniile, necesare elevilor, studenţilor şi celor care doresc săşi aprofundeze cunoştinţele dintr-un anumit domeniu.

De asemenea, cititorii pot afla informaţii, chiar în cadrul secţiei de împrumut la domiciliu, despre colecţiile bibliotecii, atât prin catalogul electronic cât şi prin cele trei cataloage aflate în secţie: alfabetic, sistematic şi pe titluri. Tot fondul de carte se află în baza de date a bibliotecii, care poate fi consultat atât la sediul bibliotecii cât şi on-line.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Elevii și studenţii sunt consiliaţi de bibliotecarii secţiei în alegerea bibliografiei pentru redactarea unor lucrări de specialitate, atunci când aceștia vin cu tema propusă, dar nu au o bibliografie stabilită de profesorii coordonatori.

Pentru a răspunde cât mai repede cererilor de lectură ale cititorilor, în secţie au loc, periodic, sondaje de opinie și se întocmesc liste cu cărţile solicitate, apoi se trimit spre serviciul de achiziţii a publicaţiilor.

Secţia de împrumut pentru copii și tineret

Peste 61.000 de volume, organizate după sistemul accesului liber la raft, sunt destinate copiilor și tinerilor care îndrăgesc lectura. Aceștia pot lua parte, periodic, la concursuri de creaţie literară dar și la expoziţii personale sau de grup ale copiilor din Craiova și judeţul Dolj organizate la “Galeria de artă

Secţia coordonează și activităţile organizate în cadrul Ludotecii.

Sălile de lectură

Biblioteca Judeţeană Alexandru și Aristia Aman dispune de trei săli de lectură cu o capacitate de 110 locuri, cititorii având posibilitatea de a consulta cele peste 226.000 de volume care constituie colecţiile de bază ale bibliotecii.

Prima sală a bibliotecii oferă spre consultare o colecţie reprezentativă de periodice româneşti, olteneşti şi străine, având peste 230 de abonamente la ziare şi reviste din cele mai diverse domenii. Cea de-a doua sală pune la dispoziţia celor interesaţi un bogat fond de referinţă: enciclopedii, dicţionare, atlase, lexicoane în limba română şi în limbi străine, precum și calculatoare pentru public cu conexiune la Internet.

În a treia sală se consultă colecţiile speciale şi se desfăşoară activităţile culturale organizate de bibliotecă.

Se acordă permanent asistenţă pentru obţinerea informaţiilor despre documentele aflate în colecţiile bibliotecii, prin baza de date accesibilă pe calculator şi cataloagele tradiţionale (alfabetic şi sistematic).

Sală de legislaţie și internet

În cadrul instituţiei este amenajată și o sală de legislaţie și internet care are o capacitate de 15 locuri, punând la dispoziţia utilizatorilor legi, decrete, hotărâri și alte acte normative, emise atât de Guvernul României, cât și de alte organisme abilitate. Sala, oferă posibilitatea accesării bazelor de date: LEGIS, MONITORUL OFICIAL şi JSTOR, prin intermediul celor 2 calculatoare puse la dispoziţia utilizatorilor.
Beneficiarii serviciilor de bibliotecă îşi pot consulta mesajele e-mail sau pot efectua activităţi de copiere informaţii pe stick, cd, dvd, procesare text, accesare site-uri.
La cerere se pot efectua copii xerox din colecţii sau listări la imprimantă din baza de date LEGIS.

 

Politica