vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljenii vor locuri de muncă, vor să-şi ţină copiii lângă ei. ALDE se angajează să acţioneze în acest sens

 

Deputatul Ion Cupă, preşedinte ALDE Dolj, şi senatorul Florea Voinea, ambii candidaţi pentru noi mandate în cele două foruri ale legislativului, consideră că actuala guvernare s-a dovedit incompetentă, iar românii, în special doljenii, vor o schimbare reală a modului în care este condusă ţara.

Cei doi candidaţi ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor filiala Dolj au vorbit, într-un interviu, despre ce au constatat, în timpul campaniei electorale, că au nevoie locuitorii judeţului şi cum poate ALDE să răspundă acestor cerinţe.

Ion Cupă: Doljenii aşteaptă un guvern PSD –ALDE care să se ţină de cuvânt

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reporter: Domnule preşedinte, suntem la jumătatea campaniei. Sunteţi mai tot timpul printre doljeni, şi în oraşe şi în mediul rural. Cum percepeţi starea de spirit a electoratului doljean?

Ion Cupă: Oamenii vor o schimbare reală a modului în care se conduc treburile publice. Nu mai vor o nouă guvernare Cioloş. Toţi îmi spun acelaşi lucru: “Au avut timp un an de zile să arate de ce sunt în stare. Ce să mai aşteptăm bun de la ei?!”

Și la oraşe şi la sate, doljenii asteaptă un guvern PSD –ALDE care să se ţină de cuvant şi să onoreze promisiunile pe care noi le facem acum în campanie.

Reporter: Ce vă cer oamenii să faceţi în viitorul Parlament?

Ion Cupă: În primul rând ne cer să dăm drumul la investiţii şi să creăm oportunităţi de muncă şi de carieră în România. Vor săşi ţină copiii lângă ei, să aibă familiile unite aici în ţară, dar şi o perspectivă clară pentru viaţa lor.

Ne cer să creştem salariile şi pensiile, mai ales dacă există creştere economică. Facturile cresc, preţurile cresc, de la alimente şi până la medicamente, iar salariile şi pensiile cam stau pe loc.

Ne cer să dăm drumul la legea irigaţiilor şi la legea cooperativelor, săşi poată valorifica la un preţ corect munca pe care o fac.

Şi ne mai cer să decidem odată dacă legăm sau nu Doljul la autostrăzi. În practică nu pe hârtie…

Reporter: Guvernul s-a răzgândit din nou. Nu mai înaintează legea salarizarii unitare în Parlament, acum pe ultima sută de metri. Ce părere aveţi despre acest demers?

Ion Cupă: Ar fi fost anormal ca după ce au bâlbâit-o un an întreg să vină cu ea fără să ştim ce conţine şi să hotărâm asupra ei între Ziua Naţională şi Sfântul Nicolae. Ar fi fost culmea penibiliului şi a ipocriziei. Este o lege vitală pentru salariaţii din România. Trebuie să o dezbatem serios şi cu multă atenţie pentru ca ea să dea satisfacţie tuturor celor direct interesaţi.

Eu voi propune ca aceasta să fie prima lege de care ne vom ocupa la începutul primei sesiuni legislative din 2017. Oamenii o aşteaptă, deja, de prea mult timp.

Reporter: Cum comentaţi noua criză din Sănătate legată de transplant?

Ion Cupă: Ministerul nu a făcut nimic în domeniu timp de un an de zile, iar, acum, pe final de mandat, ministrul a descoperit că sunt probleme în privinţa transplanturilor, într-un moment în care cei de la Spitalul Sfânta Maria solicită deblocarea fondurilor şi fac o plângere penală pe numele său, pentru modul în care a gestionat această problemă.

Asistăm la o bătalie în urma căreia au de pierdut pacienţii, cei care au nevoie de aceste transplanturi.

Confuzie, nepricepere, incompetenţă, iresponsabilitate – asta a produs Guvernul tehnocrat. Din păcate pentru oameni, erorile în domeniul sănătăţii crează prejudicii imense, dintre care unele sunt ireversibile.

Florea Voinea: ALDE va fi busola politicii româneşti

Reporter: Domnule senator, spuneţi-ne trei lucruri prioritare pentru care o să militaţi în viitorul Parlament.

Florea Voinea: În primii doi ani de mandat voi acţiona pentru câteva lucruri care mi se par esenţiale. În primul rând să finalizăm o lege a salarizării unitare DURABILE, care să nu mai creeze discriminări, stări conflictuale, devieri nepermise de la principiul plată egală la muncă egală.

În al doilea rând vreau să văd că devine realitate alocarea anuală a 6% din PIB pentru investiţii publice majore creatoare de locuri de muncă în infrastructură, sănătate, educaţie, agricultură şi energie.

În al treilea rând vreau să dăm cu adevărat tinerilor din această ţară o şansă să acceseze bani europeni prin creditarea avantajoasă a cofinanţării proiectelor europene. Deasemenea, să dăm drumul la programul Prima Afacere prin care să acordăm finanţare nerambursabilă start-upurilor care vor fi scutite de impozitul pe venitul salarial şi de plata contribuţiilor sociale datorate de angajator pentru o perioadă de trei ani.

Reporter: De ce ar vota doljenii cu ALDE?

Florea Voinea: Doljenii care vor vota ALDE vor primi satisfacţia că au făcut o opţiune politică sănătoasă, corectă. ALDE va fi la guvernarea acestei ţări şi va putea pune în aplicare parte din oferta sa electorală. În toate demersurile sale, ALDE şi oamenii săi de vârf s-au ţinut de cuvânt, iar acesta este un argument important.

Prezenţa parlamentarilor ALDE Dolj şi la Cameră şi la Senat ar fi un avantaj important pentru susţinerea în faţa guvernului a intereselor cetăţenilor judeţului Dolj.

11 dintre miniştri cabinetului Tăriceanu, care au generat acea perioada de bunăstare de patru ani de zile, candidează pe listele ALDE. Este şi acesta un semn de siguranţă că vom face ceea ce spunem că facem.

Reporter: Cum comentaţi informaţia că dl Tăriceanu nu a fost invitat la Cotroceni, pentru Ziua Naţională, de către preşedintele Iohannis?

Florea Voinea: Sper ca această informaţie să fie infirmată de realitate. Ar fi un gest nepermis din partea unui şef de stat care a ajuns în această poziţie promovând principii şi valori europene în materie de guvernare şi politici publice. Prima datorie constituţională a domnului Iohannis este să ţină societatea românească unită nu să creeze premise pentru divizarea ei.

Reporter: Va decide ALDE majoritatea parlamentară care va genera noul guvern?

Florea Voinea: ALDE va fi busola politicii româneşti. Toate sondajele ne arată că vom fi ,,partidul-balama” din viitorul Parlament. Eu sper că vom decide construcţia unei majorităţi parlamentare alături de cei de la PSD. Un guvern construit în jurul parteneriatului PSD-ALDE ar fi o alternativă solidă la frăţia incompetenţei dovedită de combinaţia Cioloş -PNL.

Dincolo de această opţiune fără echivoc, avem datoria ca partid responsabil, cu potenţial de alianţă, să asigurăm stabilitatea şi echilibrul înaintării în această ţară. Nu este de dorit să avem o criză politică în următorii doi ani. În 2018 împlinim 100 de de ani ca naţiune, în 2019 preluăm preşedinţia rotativă a UE. Prin urmare avem responsabilităţi mari ca ţară în următoarea perioadă şi ar trebui să ne concentrăm pe acestea şi mai cu seamă pe dezvoltarea economică.

Comandat de ALDE Dolj, CUI mandatar financiar 11160008. Executat de SC INTER REGIONAL MEDIA SRL-D

Politica